Szilágyi Áron ezüst-, Szász-Kovács Emese bronzérmes az Eb-n

Szilagyi_Hartung_Bazadze_Curatoli

Szilágyi Áron, Max Hartung, Szandro Bazadze és Luca Curatoli. Fotó: Augusto Bizzi/FIE

A kardozó Szilágyi Áron ezüstérmet nyert csütörtökön a grúziai vívó Európa-bajnokságon, Tbilisziben. A párbajtőröző Szász-Kovács Emese bronzérmet szerzett.

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áront nem tudták megszorítani a döntőig, a brit William Dearyt 15-6-ra, a francia Bolade Apithyt 15-11-re, a német Benedikt Wagnert 15-8-ra, az olasz Luca Curatolit pedig 15-10-re győzte le a főtáblán.

A döntőben Max Hartunggal vívott, aki korábban két magyart is búcsúztatott, ráadásul Szatmári Andrást és Decsi Tamást is fölényesen, 15-4-re győzte le. A német az utolsó asszójában is ellenállhatatlannak bizonyult, 15-7-re nyert.

Hartung mindjárt az asszó elején határozottan lépett fel, ennek eredményeként 3-0-ra elhúzott, s bár Szilágyi 2-3-ra még felzárkózott, onnantól a szünetig öt találatra nőtt a különbség. A pihenőt követően sem változott a helyzet, a magyar kardozó védései, akciói nem jöttek be, Hartung pontosan vívott, így összességében simán győzött.

Szilágyi Áron: “Nem érzek különösebb örömöt vagy bánatot, egyelőre az asszóim foglalkoztatnak, különösen ez az utolsó… Persze, azt leszögezhetjük, hogy az Európa-bajnoki egyéni ezüstérem jó, értékes eredmény. Egész nap azt éreztem, hogy nagyon jól ment a vívás. Meg tudtam csinálni az eltervezett akcióimat, és különösebben szoros asszóm sem volt. Apithyt, Wagnert és Curatolit is úgy győztem le, ahogy elterveztem. Aztán a döntőben, a német Hartung ellen semmi sem jött össze. Olyan érzésem volt, mintha olvasta volna a gondolataimat, rendre keresztülhúzta a számításaimat. Na, azért bosszankodni sem fogok egy Európa-bajnoki ezüst után, már csak azért sem, mert akad itt még dolgunk Tbilisziben. Csapattársaim is nagyon jól szerepeltek egyéniben, gratulálok nekik, és ezek után nagyon bízom abban, hogy még egyszer dobogóra állhatok majd ezen az Európa-bajnokságon.”

A 16 között:
Szilágyi-Bolade Apithy (francia) 15-11
Gémesi-Björn Hübner (német) 15-6
Decsi-Vincent Anstett (francia) 15-13
Max Hartung (német)-Szatmári András 15-4

Negyeddöntő:
Szilágyi-Benedikt Wagner (német) 15-8
Szandro Bazadze (grúz)-Gémesi 15-7
Hartung-Decsi 15-4

Elődöntő:
Szilágyi-Luca Curatoli (olasz) 15-10
Hartung-Bazadze 15-11

Döntő:
Hartung-Szilágyi 15-7

A végeredmény: 1. Max Hartung, 2. Szilágyi Áron, 3. Luca Curatoli és Szandro Bazadze, …5. Decsi Tamás, …7. Gémesi Csanád, …10. Szatmári András

Alexandra N'dolo, Kolobova, Szász-Kovács Emese és Beljajeva. Fotó: Augusto Bizzi/FIE

Alexandra N’dolo, Violetta Kolobova, Szász-Kovács Emese és Julia Beljajeva. Fotó: Augusto Bizzi/FIE

Szász-Kovács Emese bronzérmes

Az olimpiai bajnok párbajtőröző a szerb Ana Selt 15-9-re, a lengyel Magdalena Piekarskát 15-8-ra verve jutott be a nyolcaddöntőbe, ahol hátrányból visszakapaszkodva, ráadástussal 13-12-re nyert az olasz Giulia Rizzi ellen. A legjobb nyolc között szintén nehéz dolga volt, az utolsó másodpercekben fordította a maga javára az ukrán Olena Krivicka elleni asszót, melyet 15-12-re nyert meg.

A döntőért Violetta Kolobovával csapott össze, de nem bírt türelmes és pontos ellenfelével, akitől 15-13-ra kikapott. Az első három perc elteltével 4-1-re vezetett az orosz vívó, majd a pihenőt követően még nőtt is a különbség, hiába kereste a lehetőségeket Szász-Kovács, Kolobova nem bizonytalanodott el. Aztán a magyar párbajtőröző 3-8-ról felzárkózott 8-9-re, de utána megint az orosz vívó akciói voltak eredményesek. Ugyanez a forgatókönyv ismétlődött az asszó vége felé is: 10-14 után 13-14-re módosult az állás, az utolsó tust azonban Kolobova adta.

Szász-Kovács Emese, aki most már négyszeres egyéni Európa-bajnoki bronzérmesnek mondhatja magát, bár ennek okán nem lejtett örömtáncot: “Annyira fáradt vagyok és fáj a derekam, hogy a cipőfűzés is nehézséget okoz. Tizenhárom éves korom óta néha becsípődik az ideg, de versenyen ez most történt először. Gyuratás, izomlazító, mindent bevetettünk,  mindenki próbált segíteni. Ennek tükrében úgy érzem, kihoztam a maximumot ebből a napból. Ráadásul elég sokszor vert helyzetből fordítottam. A nyolcaddöntőben, 5:11-nél úgy éreztem, hogy ez csúnya lesz, így nem szabad kikapnom. Taktikát váltottam, aztán meg ráéreztem a győzelem ízére… Kolobova ellen már nem volt erőm fordítani, úgy látszik az Eb-ket számomra bronzba öntötték… A csapatot mindenképp vállalom, feldobott, hogy Tokióban csapatban is versenyezhetünk, mindent megpróbálunk, hogy kijussunk! Mindent nagyon köszönök Kulcsár Győzőnek is, aki otthonról szurkolt. A családunk mai napját a hármas határozza meg. Én harmadszor lettem egymás után Eb-harmadik, a családunkban pedig három születésnapot ünneplünk: édesanyámét, egyéves unokaöcsémét és az unokahúgomét. Gratulálok nekik, talán ezért lettem én is harmadik.”

A 16 között:
Szász-Kovács – Giulia Rizzi (olasz) 13-12
Nelip-Kun 15-13

Negyeddöntő:
Szász-Kovács – Olena Krivicka (ukrán) 15-12

Elődöntő:
Alexandra Ndolo (német)-Julia Beljajeva (észt) 15-12
Violetta Kolobova (orosz) – Szász-Kovács 15-13

Döntő:
Kolobova-Ndolo 15-10

A végeredmény: 1. Violetta Kolobova, 2. Alexandra Ndolo, 3. Szász-Kovács Emese és Julia Beljajeva, …16. Kun Anna, …28. Budai Dorina, …44. Mihály Kata

(MTI)

Tbilisi, 15 June 2017 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS IV DAY Photo Augusto Bizzi

Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron. Fotó: Augusto Bizzi/FIE

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.