Szilágyi Liliána már az öt legjobb európai között!

Szilágyi Liliána, 440, Nanking,

Szilágyi Liliána úszó is bekerült azon öt európai fiatal sportoló közé, akik a 19 év alatti korosztályban elnyerhetik a kontinensünk legjobbja címet megillető Piotr Nurowski-díjat. Szilágyi idén a nankingi ifjúsági olimpián úszásban két aranyérmet is begyűjtött, de most nagy ellenfele lesz, napjaink jégkirálynője, az orosz Agyelina Szotnyikova személyében.

A Piotr Nurowski-díjra jelölteknél feltétel, hogy sportágukban kiemelkedő eredményeket érjenek el az adott esztendőben, aminek Szilágyi Liliána (nyitóképünkön) minden kétséget kizáróan megfelel: a 100 és 200 méteres pillangóúszásban egyaránt aranyérmes lett idén a nankingi ifjúsági olimpián. A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint most ellenfele lesz Agyelina Szotnyikova orosz műkorcsolyázó is, aki februárban mindössze 17 évesen lett olimpiai bajnok Szocsiban, a téli ötkarikás játékokon megnyerte a nők versenyét, s kétségkívül ő a legnagyobb sztár az ötösfogatból.

korcsolya_Szotnyikova, 440, SzocsiA legnagyobb rivális, Agyelina Szotnyikova (Fotó: EP, AFP)

Ami a további riválisokat illeti: Gianni Regini-Moran brit tornász három arany- és két bronzérmet nyert Nankingban: győzött egyéni összetettben, talajon és ugrásban, a harmadik helyeit pedig korláton és nyújtón szerezte. S még Simone Sabbioni olasz úszó és Serghei Tarnovschi moldáv kenus is kiérdemelheti az elismerést az országos olimpiai bizottságok szavazatai alapján. Sabbioni Nankingban holtversenyben megnyerte a férfiak 100 méteres hátúszását, a 4×100-as gyorsváltóval ezüst-, 50 háton pedig bronzérmes lett. Tarnovschi pedig a kenusok sprintversenyében diadalmaskodott.

„Nagyon örülök, és szerintem óriási dolog, hogy ilyen illusztris társaságba kerültem. Tudom, hogy jó úton járok, hiszen kétszáz pillangón a nankingi junior világcsúcsommal harmadik vagyok a felnőtt világranglistán, százon a tizedik; és az, hogy a nemzetközi sportvezetés is elismer, most mindenképpen olyan visszajelzés számomra, ami további erőt ad. Szeretném megköszönni a magyar sportvezetésnek, hogy gondoltak rám, és itthonról engem jelöltek erre a megtisztelő címre. S természetesen köszönöm az edzőmnek, a szüleimnek, tanáraimnak és mindazoknak az áldozatos munkáját, akik mellettem vannak, és így olyan fantasztikus sikerekben és élményekben lehet részem, mint volt az ifjúsági olimpián. Ahova csapatként mentünk ki, és ahonnan családként jöttünk haza” – fogalmazott érdeklődésünkre a Kínából két aranyérmet haza hozó Szilágyi Liliána.

A győztes kilétét az Európai Olimpiai Bizottság bakui 43. kongresszusán fedik fel november 21–22-én. Az ünnepélyes eredményhirdetésre mind az öt sportolót meghívták. Az első helyezett a díj mellett nettó 12 ezer euróval gazdagodik, melyet sportpályafutásával összefüggő kiadásaira fordíthat.

A díjat Piotr Nurowski emléke előtt tisztelegve hozta létre három éve az Európai Olimpiai Bizottság: a lengyel bizottság köztiszteletnek örvendő elnöke a szmolenszki repülőgép-katasztrófában hunyt el 2010-ben.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke még felterjesztésekor a következőképp méltatta Szilágyi Liliánát: „Olyan teljesítményt tud felmutatni 2014-ben, amire mi, magyarok rendkívül büszkék lehetünk. A nankingi győzelmek mellett fontos hangsúlyozni, hogy az iskolapadban szintén kiválóan teljesít, és magánemberként is csak szuperlatívuszokban beszélhetünk róla. A korosztályának szüksége van hozzá hasonló ikonokra. Mindennek dacára nagyon nehéz volt a választás a MOB számára, hiszen rengeteg fiatal versenyzőnk szállítja nemzetközi szinten is az eredményeket, akár már a felnőttek mezőnyében. A bőség zavarában szenvedünk, de ez édes teher.”

(mob.hu, mno.hu))

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.