Szlankó Zoltán megérkezett az Everest alaptáborába

Szlanko-ZoltanA Lhotse 8516 méter magas csúcsára igyekvő Szlankó Zoltán és két amerikai társa, Cleo Weidlich és Alex Goldfarb vasárnap délben sikeresen megérkezett az Everest alaptáborába.

Az út a veszélyes Khumbu-jégesésen keresztül a 2-es táborig ki lesz építve, így kisebb akklimatizációs túrák után kedd reggel indulnak fölfelé.

Szlankó Zoltán telefonon elmondta, hogy egy társukat, az ugyancsak amerikai John Gray kivéve mindhárman megérkeztek az Everest déli alaptáborába (5364 m). John komoly akklimatizációs problémákkal küzd, így sajnos nem fogja tudni folytatni az expedíciót.

Az alaptábor nagyon kihalt, mivel a nagyobb kereskelmi expedíciók úgy döntöttek, hogy az idei szezonban nem próbálkoznak csúcsmászással és hazautaztak. Nagyon kevés sátor maradt, de ezért mindenhol „luxus” körülmények uralkodnak, még az alvósátorban is van villany. Internet nincs illetve nagyon drága, így a kommunikáció a külvilággal akadozik.

Az elterjedt hírekkel ellentétben az út az Everestre nincs és nem is volt lezárva, aki akar és a jelenlegi nehézségeket felvállalja tudja folytatni az utat a csúcs felé.

“Mi is így teszünk. – tájékoztatta a magyar hegymászó a 4BAKANCS hegymászó portált. – Holnap egy kisebb akklimatizációs túrát teszünk 5700 méter magasságig, aztán nekivágunk az igazi emelkedésnek.”

Szlankó Zoltán próbál érdeklődni a eltűnt magyar túrázóval kapcsolatban is, de nagyon kis esélyt lát, hogy frissebb információkat gyűjthessen be, ami előremozdítaná a keresést.

További információ:
http://4bakancs.com/SzlankoZoltanLhotse2014

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.