Szöulra, az 1988-as olimpia nagy magyar sikereire emlékeztek

Schmitt Pál a MOB tiszteletbeli elnöke és Dr. Simicskó Isván sportért felelős államtitkát (EMMI)

Schmitt Pál a MOB tiszteletbeli elnöke és Dr. Simicskó Isván sportért felelős államtitkát (EMMI)

Legalább kétszázan elfogadták a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) meghívását azon vezetők és versenyzők közül, akik az 1988-as, szöuli olimpián valamilyen minőségükben ott voltak, ott lehettek. Megjelent többek között Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, ex-köztársasági elnök, Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára és Borkai Zsolt, a MOB regnáló elnöke, aki kettős minőségben volt ott a rendezvényen. Ott volt a Koreai Köztársaásg hazánkba akkreditált nagykövete, Nam Kwan-Pyo úr is. Eljött az akkori sportvezetés első embere, Deák Gábor és helyettese, Tibor Tamás is.

A programot levezető ökölvívó olimpiai bajnok, Kovács Kokó István előbb a protokoll szerint esedékes, hivatalos emlékidézéseket konferálta fel.

 

Így Simicskó István méltatta a szöuli győzelmek jelentőségét és elismeréssel a hangjában szólt minden egyes részvevőről, volt bár az illető olimpiai bajnok, vagy be kellett érnie egy szerényebb helyezéssel.

Szöul17_Nébald beszél

Nébald György

Nébald György az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökeként elevenítette fel a Szöult megelőző évek legfontosabb eseményeit, amelyek – mint tudjuk – a nagypolitika alakulásával párhuzamosan formálódtak. Hangsúlyozta, magyar részről még 1987. Karácsonya előtt megszületett a döntés a részvételről, méghozzá az akkori szocialista országok közül elsőként.

Szöul20_Nagykövet_Kokó

Nam Kwan-Pyo és Kovács István

Természetesen szót kapott a Koreai Köztársaság nagykövete is. Nam Kwan-Pyo úr szavainak Kokó által történt fordítását sokan nehezményezték – jómagam pártsemleges maradnék a vita eldöntésében, mivel csak németül beszélgetek, ami nagy hiányosság…

Szöul22_Sike András

Sike András

A beszédek után szöuli filmbejátszások következtek, így többek között az első ottani magyar aranyérmes, a kötöttfogású birkózók 57 kilós súlycsoportjában érdekelt Sike András döntőjéről, amely egészen ritka módon az első menetet követően a bolgár Balov részéről, 9-0-ás állásnál feladással ért véget.

Szöul18_Egerszegi Krisztina

Egerszegi Krisztina

Azután jöttek tovább a győztesek; az úszó Darnyi Tamást távollétében is vastapssal jutalmazták. A megjelent Egerszegi Krisztinát viszont saját kérésére Kovács Kokó nem szólította a színpadra. Láthattuk viszont Borkai Zsolt sérülten előadott, s tíz pontot kapott gyakorlatát és hallhattuk magát a bajnokot is.

Szöul25_Borkai mikrofonnal

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

Az öttusázók (Fábián László, Martinek János, Mizsér Attila), a kajakozók (Gyulay Zsolt, Hódosi Sándor, Ábrahám Attila – Csipes Ferenc nem jött el) és a kardvívók (Csongrádi László, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence – Bujdosó Imre külföldön dolgozik) viszont nem egyszerűen csak ott voltak, hanem színes villámtörténetekkel jelenítették meg az 1988-as, nagy magyar olimpiai sikereket.

Szöul21_Fábián_Mizsér_Martinek

Balról Fábián László, Mizsér Attila és Martinek János

 

Szöul30_kardválogatott 3

Csongrádi László, Gedővároi Imre, Nébald György, Szabó Bence

 

Borkai Zsolt köszöntőjét követően előbb Mizsér Attila és Petrovics Kálmán alkalmi zenekara lépett dobogóra, majd Géczi Erika és társai produkálták a kellemes hangulatot biztosító zenét. A találkozó a falatozás melletti hosszas emlékidézéssel jutott el a záróráig.

Szöul34_DeákG_TiborT

1988-as sportvezetők: Deák Gábor és Tibor Tamás

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.