Szumós ezüstérem a Világjátékokon, sérülés, kórház, operáció

Kalmár István ezüstérmes szumós hazatérve a Világjátékokról egyenesen a Sportkórház sebészeti osztályának VIP szobájában kötött ki, hogy másnap dr. Halasi Tamás főorvos megműthesse szakadt Achilles-szalagját. Kalmár érmének ezüstös csillogását nem homályosítja el sajnálatos sérülése, amivel közel két hónapos kényszerpihenőre ítéltetett.

Pozitív hozzáállásának köszönhetően már kedden volt műtétje másnapján rehabilitációját szervezte a Túrkevei VSE- EHÖK SE Szeged 33 éves versenyzője. Tervei szerint a szegedi kézilabdások gyúrója és gyógytornásza segíti majd minél gyorsabb felépülését.

Caliban 47 ország közel másfél száz szumósa mérte össze erejét és küzdött a dohyon. A Világjátékok az olimpia utáni évben, szintén négyévente kerül megrendezésre a nem olimpiai sportágak részvevői számára. 2013-ban Kolumbia harmadik, legnagyobb városa, Cali ad otthont a 100 ország 36 meghívott sportágának közel háromezer sportolója küzdelmeinek.

A magyar szumósok hat fővel képviselték hazánkat a Világjátékokon, akik közül a sérült ezüstérmes Kalmár Istvánon kívül, Rovnyai János a női válogatott edzője és Szakály László bíró, a csapat vezetője együtt szorongott a kis sportkórházi szobában a szövetség elnökével, Ancsin Lászlóval, hogy a frissen műtött hogyléte felől érdeklődjenek.

István kis nosztalgiával és fájó mosollyal elevenítette fel a sérülése előtti pillanatokat. „A brazillal megismétlődött a tavalyi Vb- bronzmeccsem, akitől akkor kikaptam és ott 5. lettem. Most viszont sikerült visszavágnom és ezüstérem lett a jutalmam. Az ukrán ellenfelet is legyőzve meneteltem egészen az elődöntőig, ott a mongol Ocsirkhu Usukhbayart is legyőztem, majd a döntőre készülve éreztem egy éles fájdalmat bal lábamban, azonnal tudtam nagy a baj.” – mondta kórházi ágyán begipszelt lábát mutatva Kalmár. Súlycsoportjában, a 115 kg-ok között nem vesztett meccset Caliban, három ellenfelét legyőzve, veretlenül állhatott a dobogó második fokára.

„Titkon reméltem, hogy éremmel tér haza sumó válogatottunk Caliból” – vette át a szót az elnök. „Igaz a lányokra számítottam, hiszen szinte az utolsó pillanatban derült ki, hogy István indulhat a Világjátékokon és azonnal egy ezüstéremmel hálálta meg a bizalmat. Ez fantasztikus siker, büszkék vagyunk rá! Sajnálatos ez a sérülés, de bízunk benne, hogy őszre rendbe jön és el tud indulni a Küzdősportok Világjátékán (II. Combat Games) Szentpéterváron” – mondta a szövetség elnöke, Ancsin László a kórházi ágy mellett állva.

Végül Istvánt kérdeztem gyógyulásának esélyeiről. „ Halasi Tamás főorvos úr szerint jól sikerült a műtét, amelyet Dobos doktor, a küldöttség orvosa még Caliból szervezett meg. Hathetes fekvőgipsz, majd járó csizma vár rám, amivel már a gyógytorna és egy kis mozgás is minden napjaim részévé válhat majd, hogy mielőbb újra a régi legyek és készülhessek Szentpétervárra, a Combat Games küzdelmeire.

Büszke vagyok, hogy a magyar csapat első érmét én szereztem meg, és Székely Lilla búvárúszó aranyérmén kívül eddig mi vagyunk csak érmesek. Makai Erika két 5. helyének köszönhetően a sumó előkelő helyet foglal el, gondolom a magyar csapat érem-és pontszerző táblázatán is. Teljes gyógyulást és sikeres felkészülést kívánunk a hazai szumós társadalom és sportszerető közönsége nevében is.

Forrás: MSSZ Sajtószolgálata

 

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.