Tass Olga 88 évesen is tornászik!

Lemhényi Dezsó, Tass Olga, 440

Idősebb bajnokainkról meglehetős ritkán hallunk-olvasunk. A jochapress.hu e témában igyekszik a hiányt pótolgatni. Ez alkalommal Lemhényiné Tass Olgával sikerült röviden beszélgetni.

– Bizonyára sokan megdöbbennek, ha tudtukra jut, hogy immár a 89. évemben járok és változatlanul mozgásban vagyok. Sőt! Van egy idősebb hölgyekből álló csoportom, akiknek a XII. kerületben hetente kétszer tartok kondicionáló tornát. Számomra természetes módon minden gyakorlatot én is bemutatok, illetve megcsinálok. Kizárólag a sportnak köszönhetem, hogy még mindig jó egészségnek örvendek!

 – Ön annak idején 1956-ban, a kéziszer csapat tagjaként nyert olimpiai bajnokságot Melbourne-ben. Mennyire követi sportága fejlődését?

Tass Olga_lánya, Köteles, VargaJ, Kertész AlízTass Olga és leánya, mellettük Köteles Erzsébet, Varga János és Kertész Alice

 – Nagy vonalakban képben vagyok, de azt előre kell bocsátanom, hogy a női torna hihetetlenül nagy fejlődésen ment keresztül az évtizedek során. Nehéz, mondhatni, kőkemény dolgokat vár el a legjobbaktól, s bizonyára menet közben nagyon sokan feladják ezt a küzdelmet.

– Utódairól mi a véleménye?

Böczögő Dorina

Böczögő Dorina

– Böczögő Dorinát személyesen is ismerem, s remélem, a legújabb sztárunkkal, a dunaújvárosi Kovács Zsófival is előbb-utóbb majd összefutok. Amit Rióban elért, az nagyon nagy dolog. Sikerei további lendületet adhatnak a magyar tornasportnak.

 – Mi mindenre futja az idejéből?

– Hetente kétszer elmegyek a Héliába és úszom egy jót. Mivel az 1956-os bajnokcsapatunk valamennyi tagja még él, így kortársnőimmel – Kertész Alicével, Köteles Erzsikével és Keleti Ágival – rendszeresen találkozunk, miként az Amerikában élő Bodó Andreával, Korondi Margittal és a tartalék Nagy Margittal is telefonon kapcsolatban vagyunk. Ami pedig az otthoni időmet illeti, sok zenét hallgatok és még többet olvasok. Most éppen a Bölcsek könyvében vagyok elmerülve.

– Ezekben a hetekben egymást érik a világversenyek

torna_Tass Olga, életmúdíjjal,  440Tass Olgát 2011-ben Életmű-díjjal tüntették ki

 – Egyfolytában a tévé előtt ültem a vizes vb idején, majd az atlétikai vb közvetítései kötöttek le. Számos magyar sikernek örülhettem. Hosszú Katinkának nagy drukkere vagyok, de  minden elismerésem Cseh Lacié és a két, érmes atlétáé, Márton Anitáé és Baji Balázsé. Egyedül Gyurta Dániel okozott számomra csalódást.

(jochapress / Jocha Károly)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.