Teltház az Ezüstgerely pályázatok díjkiosztóján

Ezüstgerely13_2_az egyik díjnyertes sportszer

Teltház előtt jutalmazták a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiálítótermében, a SportAgórában ünnepélyes keretek között, november 14-én az “Ezüstgerely 2013 – Sport a magyar kortárs művészetben” pályázat díjazottjait. A nyertesek és pályaműveik a Sportmúzeum honlapján fotókkal megtekinthetőek.

Az Ezüstgerely-pályázatra több mint 250 nevező, összesen, mintegy 1000 művészeti alkotást adott le. A szakmai zsűri összesen 6 kategóriát díjazott: képzőművészet, alkalmazott művészet, sportfotó, sportirodalom, sportfilm és szakkönyv kategóriában hirdettek eredményt.

Ezüstgerely13_3_MagyarZ, VíghL, Szabó Lajos

  Dr. Magyar Zoltán, Vígh László és dr. Szabó Lajos

A MOB és a Sportmúzeum közös ünnepségén megjelenteket Vígh László kormánybiztos, dr. Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója és dr. Magyar Zoltán, a MOB alelnöke köszöntötte.

Mint a köszöntők alkalmával elhangzott, a pályázatot néhány esztendős szünet után 2011-ben a MOB és a Nemzeti Sportközpontok (az MNSK-nak szervezeti egysége a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum) ismét kiírta.

Ezüstgerely13_4_hallgatóság

 Egy érdekes arc

A megnyitó egy nem mindennapi látványossággal kezdődött: a Street of Art tartott bemutatót, Csepregi Szabolcs és Erdélyi Tamás HBH Cube elnevezésű alkotásán, amely Ezüstgergely díjat kapott az alkalmazott művészet kategóriában a művészeti pályázat eredményhirdetésén.

A pályázatot 1961-ben írták ki először, 2005-óta a Mező Ferenc Közalapítvány Ezüstgerely Alkuratóriuma felügyeli, a Közalapítvány 2011-ben a Magyar Olimpiai Bizottság Mező Ferenc Sportbizottságává alakult át, melynek Albizottságaként működik tovább az eddigi alkuratórium. Az albizottság tagjai: dr. Takács Ferenc egyetemi tanár, az albizottság elnöke, Almási László fotóművész, Köpf Károly a Magyar Edzők Társasága főtitkára, Mihály Gábor szobrászművész és dr. Szabó Lajos múzeumigazgató, az albizottság alelnöke.

Ezüstgerely13_7_Lakat, Hegyi, Dénes   Lakat T. károly, Hegyi Iván és Dénes Tamás első díjazottak

A sportirodalom kategóriában a Dénes Tamás-Hegyi Iván-Lakat T. Károly szerzőtrió kapta az első díjat „Válogatott gyűjtemény” című közös munkájukért. A Magyar Úszó Szövetség sajtófőnöke, Csurka Gergely lett a második Kiss Lászlóról írt könyvével, míg Gombkötő Roland, “A magyar judo aranykönyve” című alkotásával a 3. díjat érdemelte ki.

Ezüstgerely13_6_Gombkötő Roland

Gombkötő Roland, a judó krónikása harmadik díjat kapott

A díjazott és a kiállításra került pályaműveket az érdeklődők 2013. november 15-től tekinthetik meg a SportAgórán.

(Forrás: mob.hu,  fotók: jochapress.hu)

This entry was posted in Hírek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.