Tizenegyből tízen a főtáblán a vívók világbajnokságán!

Szabados Kristóf (b) és a lengyel Radoslaw Glonek a férfi tőr egyéni selejtezőjében MTI Fotó: Illyés Tibor

Szabados Kristóf (b) és a lengyel Radoslaw Glonek a férfi tőr egyéni selejtezőjében
MTI Fotó: Illyés Tibor

Szinte tökéletes napot zártak a magyarok a MOL Vívó Világbajnokság második napján: a selejtezőben induló tizenegy versenyző közül tíz feljutott a főtáblára.

Elsőként a női kardozók vették birtokba a SYMA Csarnok pástjait, immár az A terem is benépesült versenyzőkkel. Valamennyi magyarnak részt kellett vennie a selejtezőben, és ez legjobban Márton Annának sikerült, ugyanis veretlenül zárt. Várhelyi Anna és Benkó Réka is négy győzelemmel és két vereséggel végzett csoportjában, és ez is elég volt ahhoz, hogy további folytatás nélkül kerüljenek a legjobb 64 közé. Ugyanez azonban Varga Dórinak nem sikerült. A csoportkörben kétszer is minimális különbséggel maradt alul, majd kikapott a kínai Zhongtól.

“Ilyen kezdésben reménykedtem. Örülök, hogy valamennyi ellenfelemet sikerült simán megvernem. Kicsit izgultam, milyen lesz hazai pályán vívni, de felszabadult voltam, minden a lehető legjobban alakult, remélem, pénteken is így lesz” – mondta Márton Anna.

A folytatásban Várhelyi Anna a német Klemmel, Márton Anna az azeri Mikinával, Benkó Réka pedig az argentin Perez Maurice-szal vív majd.

Férfi párbajtőrben tökéletesen sikerült a nap: a kiemelt Boczkó Gábort mindhárom magyar követte a selejtezőből. Szényi Péter és Rédli András egyaránt remekelt csoportjában, veretlenül zárt, így folytatás nélkül a 64 közé jutott. A magyar válogatott doyenje, Imre Géza a hosszabb utat választotta: két veresége volt a csoportban, így még két asszó várt rá, de mindkettőt magabiztosan nyerte.

Rédli András: “A világ egyik legboldogabb embere vagyok. Annyira akartam a sikert, hogy szinte vizet facsartam a markolaton. Aztán átlendültem, és egyre jobban ment a vívás. Fontos volt, hogy közvetlenül a csoportmérkőzésekből kiharcoljam a továbbjutást, ez sikerült. Célom a világbajnoki győzelem!”

Szényi Péter: “Minden úgy alakult, ahogy elterveztem, remélem, a folytatás is hasonló lesz. Azt hittem, hogy zavarni fog egy kicsit a hazai rendezés, de az első asszóm után ment minden a maga útján. A vízilabda-válogatott győzelme ad plusz motivációt a folytatáshoz.”

A csütörtöki folytatásban Rédli lett, Boczkó izraeli rivális ellen kezd, és a 16 között összekerülhetnek. Imre Géza az olasz Paolo Pizzivel találkozik majd, Szényire pedig a finn Vuorinen vár.

Igazán széppé tették a napot a férfi tőrözők, hiszen mind a négyen bejutottak a 64 közé. Volt, aki bravúrosan, volt, aki a vérét adva, és volt, aki drámai fordulatok után.

Gátai Róbert a csoportmérkőzéseken az átlagosnál jobban szerepelt, majd magabiztosan győzve került a főtáblára. Szabados Gábor 3/2-es mérleggel zárta csoportját, később mexikói riválisa ellen még fejsérülése sem zavarta meg. Testvére, Szabados Kristóf nem akármilyen asszóban nyert esélyesebbnek tartott osztrák ellenfelével szemben. Előbb vezetett 6:2-re, majd onnan lett 6:9. Aztán adott zsinórban 7 tust, de fordított az osztrák. Az utolsó két találat szerencsére a magyar vívóé volt. A legmeglepőbb sztori kétségkívül Széki Bencéé. A csoportkörben nem ment neki, egyetlen győzelme volt, elkönyvelte a kiesését, ám utolsóként mégis bekerült a továbbjutók közé. A folytatásban felszabadultan vívott, és simán legyőzte lengyel és kínai ellenfelét is.

“Ez életem legfurcsább világbajnoksága. A selejtezőben rosszul vívtam, már összecsomagoltam, azt hittem, kiestem. Aztán mintha kicseréltek volna, esélyesebb riválisaimat legyőztem, semmi nyomás nem volt rajtam. Így kell majd folytatnom a főtáblán is. Óriási dolog, hogy mindannyian továbbjutottunk, ez a csapatversenyben is segíthet” – mondta Széki Bence, aki pénteken az első kiemelt olasz Cassara ellen lép pástra. Szintén olasz riválist kapott Gátai és Szabados Kristóf, míg Szabados Gábor a kínai Ma ellen folytathatja a főtáblán.

Szerdán reggel a női tőrözők versenyével folytatódik a világbajnokság, Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella és Varga Katalin is ott van a 64 között. Délután pedig a férfi kardozók költöznek be a SYMA Csarnokba, köztük az olimpiai bajnok Szilágyi Áron, valamint Gémesi Csanád és Szatmári András. A legjobb négy küzdelmeit este 6 órától rendezik.

Forrás: MVSZ

This entry was posted in Hírek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.