Tizenkét sportág 468 milliós adósságát konszolidálják

Szabo BenceA jövő héttől a MOB számlájára érkezik 12 sportág adósságainak kiegyenlítésére 468 millió forint, a nullázással veszi kezdetét a kiemelt sportágak új támogatási rendszere. A fejlesztési koncepciók közül a legjobb az úszóké és a kajakosoké, vannak gyenge anyagok is – mondta el Szabó Bence MOB-főtitkár a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában, hozzátéve: készek a sportolói-edzői szerződések, amelyeket minden Gerevich-ösztöndíjasnak kötelező aláírnia.

„Az eladósodott sportágak konszolidációja a miniszterelnök kiemelt sportágakkal folytatott stratégiai tárgyalásaival indult. Először auditáltattuk ezeket a szövetségeket, ez máris csökkentette az adósságokat. Immár a pénzek is elindultak, valószínűleg jövő héten a MOB számláján lesznek. Tizenkét szövetségnek vannak adósságai, összesen 468 millió forint a múltból felhalmozott tartozás. Innentől új időszámítás kezdődik, a konszolidáció után szigorú ellenőrzés jön, az államtitkársággal együttműködve pontos elszámoltatásra készülünk” – mondta a főtitkár az adósságkonszolidációról.

Szótejtett a sportágak fejlesztési terveiről is: „Sajnos elég heterogén a kép a leadott sportágfejlesztési koncepciók minőségét illetően.  Kiemelhetem az úszás és a kajak-kenu stratégiai terveit, amelyek kiválóak, belőlük óriási perspektívák bontakoznak ki. Sajnos ez a színvonal nem mondható el minden sportág anyagáról, visszadobni a rosszakat nincs idő, április 25-re, kormányülésre kész kell lennünk minden táblázattal, az már védhető lesz.”

„Mostanra készült el az olimpikonok szerződésének pontos formulája, a MOB hétfőn áldását adta a sportolói szerződések szövegére. Sokrétű munka volt jogi és sportszakmai szempontból is, a lényege: van sportolói verzió és szól passzus az edzőkről is. Nem az olimpiai ciklus végén, hanem éppen a közben történő elvándorlást gátolja a kontraktus, olimpia után bárki szabadon országot válthat. Viszont a felkészülés négy éve alatt visszakérjük a sportolóra fordított pénzt, ezt a papírt minden Gerevich-ösztöndíjasnak alá kell írnia, minél hamarabb begyűjtjük a szignókat” – jelezte Szabó Bence az új szerződések bevezetésével kapcsolatban.

A MOB utazási irodát is váltott: „Innentől a MOB-nál mindenkit mindenhová az új főtámogatónk, a Tensi utaztat, olimpiákra is, és ez az utazási iroda intézi a jegyértékesítést is. Van még egy merész tervünk is velük, miszerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mintájára ezt az együttműködést kiterjesztjük a szövetségekre is, azokat bevonva még hatékonyabban tudnánk működni: a MOB rendelne, a szövetségek tőlünk voucherként kapnák a támogatást.”

DigiSport
This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.