Tizenöt milliót osztanának huszonöt jogosult között

kezi_140109_elnökség

A magyar válogatott pénteken utazik, a hétvégén Dániában elkezdődő  11. férfi-Európa-bajnokságra. A mieink kőkemény csoportba kerültek: a spanyolokkal, az izlandiakkal és a norvégekkel kell csatázniuk a továbbjutó három hely egyikéért.

A kézilabda szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján egyáltalán nem volt feszült a hangulat, annak ellenére sem, hogy a Provident-Kupán  a csehek és a lengyelek is legyőzték legjobbjainkat. A szövetségi kapitány, Mocsai Lajos emelt fővel vág neki a küzdelemnek, akivel játékosai is együtt harcolnak majd, vállvetve.

„Jobb előre leszögezni a tényeket” – kezdte mondandóját Mocsai a tájékoztatón. „Hat olyan válogatott van a világon – közte a magyar! -, amely az utóbbi öt évben minden világversenyen szerepelt, miközben például Németországnak vagy Oroszországnak ez nem sikerült. Az olimpia előtti időszakban 132 napot tudtunk készülni, most összesen huszonegyet” – hangsúlyozta Mocsai, nyomatékosítva a nehézségeket.

 A szövetség az 1-8. helyek egyikének megszerzését tűzte célul elénk. Ez rendkívül nehéz feladat, amiért természetesen mindent megteszünk. Tudatnám: a norvég szurkolók eddig négyezer jegyet foglaltak a velünk való játéknapra. Így jószerivel Skandinávia ellen fogunk küzdeni. A Vb-sorsolás szempontjából igen fontos, hányadik helyen végzünk az Eb-n.”

Mocsai Lajos azt is kiemelte: amíg két éve kilencen is a Veszprémben játszottak, most csak hárman jönnek onnan. Ez a szétszóródás nem jó, nincs egységes szisztéma, ez nehezíti a helyzetünket. Ráadásul a fiatalítást is újra és ismét megpróbálják számon kérni tőle.

„Ez a 17. világversenyem, a mindenkori magyar válogatott mindig a legjobb eredmény elérésére törekedett. A tét nagysága miatt nincs alkalmunk kísérletezni. Becsapják a közvéleményt azok, akik ennek az ellenkezőjét állítják, az pedig még károsabb, ha ezek a vélemények meg is jelennek” – mondta határozottan Mocsai Lajos. „Akik elutaznak, azok a magyar válogatott tagjai, velük szeretnénk megfelelni a követelményeknek” így Mocsai, akit rendre Nagy László hiányáról kérdeztek az utóbbi időben..

Ilyés Ferenc lesz a magyar csapat kapitánya, miután Harsányi Gergely és felesége a napokban kisbabát várnak, s ezt az indokot Mocsai el is fogadta.  A régi-új csk., Ilyés is szóba hozta Nagy László ügyét: „Amikor kiderült, hogy nem utazhat, a csapat együttesen lezárta a kérdést. Sajnáljuk, hogy a sajtó túl sokt foglalkozik ezzel a témával. Ami pdig a várható fejleményeket illeti, reális cél lehet az első nyolc hely valamelyikének megszerzése, amiért mindent meg is fogunk tenni” – zárta mondandóját Ilyés.

A magyar válogatott mérkőzéseit az m1 közvetíti, az összes többi találkozó a Sport 1 adásaiban lesz látható. Háromszori cserére nyílik lehetőség – még az is előfordulhat, hogy a kitűnő állapotban lévő Harsányi Gergely – amennyiben megszületik a kisbaba – is pályára lép Dániában. Továbbjutás esetén a másik ágról Dánia, Csehország, Macedónia és Ausztria közül jöhetnek ellenfelek.

A magyar válogatott az 1-8. helyezések egyikéért 15, 13, 11, 10, 8, 7, 6, illetve ötmillió forint jutalmat kaphat; az egyes összegeket 25 személy között osztanák szét.

 

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.