Több magyar fiatalt a Ferencvárosba – ezt kívánja a Litvániából érkezett László Csaba

László Csaba_labdarúgás_SzékelyudvarhelyLászló Csaba a helyi futballperspektívák hiánya miatt vált meg békésen a litván válogatott kispadjától, a volt Fradi-trénernek a zöld-fehér klub több, mint szerelem: több magyar fiatalt szeretne az FTC-ben látni, ám közben jó iránynak véli Ricardo Monizék törekvéseit.

A nemzetközileg piacképes szakembernek több ajánlata is van már, a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta; szerinte hiba volt gyengének tartani a román válogatottat a vb-selejtező előtt, de a magyarok azért fejlődtek az elmúlt években.

„A Fradi számomra több, mint szerelem. Mostanában keveset láttam a csapatot meccseken, de a tabella jó változásokat mutat. Ami számomra gond, hogy kevés a ferencvárosi kötődésű magyar játékos, jó lenne, ha több népligeti fiatal kapna lehetőséget. Tudom ugyanakkor, mennyire nehéz jó játékost találni Magyarországon, tehát átérzem Ricardo Moniz helyzetét. Pozitív, hogy kijelenti az edző, hogy a Fradi bajnokságot akar nyerni, a klub jó kezekben van. A Fradi-UTE derbi kimenetele meghatározza a Fradi őszi útját, ha télen az első háromban lesznek, erős tavaszuk lehet” – mondta László Csaba, aki korábban a Ferencváros vezetőedzője is volt.

„Szerintem van fejlődés a magyar válogatottnál az elmúlt két-három évben: ezt az is mutatja, hogy a csapat kezében a lehetőség a vb-szereplés kivívására. Hogy miért buktunk Bukarestben? Kívülállóként úgy érzem, ott követett el minden résztvevő nagy hibát, hogy túl nagy terhet vett magára, gyengének kikiáltva a román válogatottat. Egy ilyen derbire másként kell szerintem felkészülni. Nem lehet például szerencsésnek nevezni a románok budapesti döntetlenjét, mert a szerencséért meg is kell dolgozni. Pozitív viszont, hogy utána a csapat az észtek ellen felállt a padlóról és a többiek is a kezünkre játszottak” – vélekedett az erdélyi származású szakember.

„Győztes meccs után mondtam le, de ilyenkor okosabban lehet dönteni és tárgyalni a jövőről, hiszen még volt két évem a litván válogatott kispadján. Ezt éreztem a legjobb lépésnek, a rivális lettek előtt vagyunk, van 8 pontunk, két döntetlenünk a szlovákok ellen, viszont a fejlődésben volt egy törés, ezért hagyom abba. Fiatal, új csapatot építettem, kicseréltem a régieket, amiből rengeteg konfliktusom adódott. A kísérletezés közben persze sok barátságos meccset buktunk el, de értelmes két évet töltöttem Litvániában” – magyarázta távozását a balti válogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

„Nem tudnám beárazni egymáshoz képest a magyar és a litván válogatottat, de a véleményem nem sokban tér el a FIFA-ranglistáktól: a magyar csapat, a magyar futball sokkal jobb a litvánnál. Ott a kosárlabda politikailag is mindennél fontosabb, így hamar plafonba ütközik a bajnokság fejlesztése profibb irányba, az igazi profik, légiósok, s csak néhány komolyabb csapat van” – mesélt a litván korlátokról László Csaba.

Ami a pedig a jövőt illeti: „Hálistennek máris vannak ajánlataim, több is, de olyanba nem akarok beleugrani, mint annak idején a Charleroi kispadja volt. A legtöbb hívás mindig Görögországból érkezik, mert ott kéthetente cserélik az edzőket, ám ilyen kiránduláshoz nincs kedvem.”

Forrás: DIGI, Reggeli Start, fotó: JochaPress.hu

This entry was posted in Egyéb, Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.