Több mint ötezer négyzetméternyi vadonatúj tatami a cselgáncsozóknak!

csel_140515_1_elnökség

Nagy András, Tóth László, Simicskó István, Csernoviczki Éva, Krizsán Szabolcs és Gercsák Szabina

Jókora javulás várható a magyar cselgáncsozók felkészülési körülményeiben: több mint ötezer négyzetméternyi tatamival bővülnek a lehetőségeik, a sportágfejlesztési program keretében megvalósuló iskolai programnak köszönhetően. Ezt jelentette be a Sportok Házában megtartott sajtótájékoztatón Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár.

Az élénk érdeklődés közepette megtartott eseményen Tóth László, az MJSZ elnöke elmondta: egy hosszú közbeszerzési eljárás végeztével adhatók ki a kellékek, amelyeket az államtitkárral együtt, okleveleken ki is osztott az iskolák és az egyesületek részére.

Az 5050 négyzetméternyi tatami felületből egyaránt szántak a felnőtt-, a fogyatékos-, az iskolai-, illetve az utánpótlásprogramban érdekelteknek. A tatai edzőtábor 832 négyzetmétert kapott. Az elnök nagy dolognak tartja, hogy a sportág felvételt nyert a Nemzeti Alaptantervbe. Ettől a döntéstől az utánpótláskorúak számának kétszereződését várja, de arra is számít, hogy az ifjúság egészségi állapota is javulni fog, s természetesen az eredményességen is érződnie kell a változásoknak.

Tóth László azt is hozzátette, hogy évente két-három ezer fős növekedésre számítanak a szövetség regisztrált tagjainak számánál. 2021-re pedig azt akarják elérni, hogy 197 járás rendelkezzen  cselgáncsközponttal.

csel_140515_2_Tóth, Simicskó

Tóth László és Simicskó István

Simicskó István nem először mondta el, hogy a cselgáncsozók az egyik legjobb programot tették le a tizenhat, kiemelt sportágon belül. A 25 évig rendszeresen kungfuzott államtitkár a 2013-as évet is igen eredményesnek minősítette, hiszen tavaly a világversenyeken 19 érmet – közöttük hét aranyat – szereztek a sportág legjobbjai. Így vitán felül rászolgálnak a kiemelt támogatásra.

csel_140515_3_Csernoviczki Éva

A kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva (a képen) szerint sokkal könnyebb most cselgáncsozónak lenni, mint korábban, s úgy látja, a jobb körülmények miatt sok fiatal kap kedvet a sportághoz.

Az elnök beszélt arról is, hogy június 21-én és 22-én első alkalommal rendeznek Magyarországon cselgáncs Grand Prix-t, amely a havannai után a második kvalifikációs verseny lesz a riói olimpiára. Az eseményre 80 ország 500-600 dzsudokáját várják. A budapesti GP azért is előnyös a magyar cselgáncssport számára, mert minden súlycsoportban négy hazai versenyző léphet tatamira, vagyis kétszer annyi, mint a külföldi GP-ken.

Tóth László azt is bejelentette, hogy a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő eseményre 3500 tiszteletjegyet kiosztanak „a magyar dzsúdó családtagjai” között, hogy a fiatalok közelről láthassák a sportág legjobbjait. Végül azt is közölte, hogy a versenyt egy ötnapos nemzetközi edzőtábor követi majd a Körcsarnokban, ami jól szolgálhatja a riói felkészülést.

Újságírói felvetésre szóba került, hogy a közelgő közgyűlés kapcsán Tóth László kihívója, Antal Kadosa bírálta az elnök tevékenységét. A regnáló elnök elmondta, 16 éves elnöksége alatt több kihívója volt már, akiket győzelme után mindig összefogásra biztatott, ám ők ezután rövid időn belül eltűntek a sportágból.

(Forrás: MTI, fotók: JochaPress.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.