Több százan búcsúztak Gedővári Imrétől

Vív_Gedővári 2, ravatal

Családtagok, versenyzőtársak és tisztelők sokasága jött el szerdán délután a Farkasréti temetőbe, hogy búcsút vegyen a 62 éves korában, rövid, de súlyos betegséget követően elhunyt olimpiai bajnok kardvívótól, Gedővári Imrétől.

vív_Gedővári 7, Schmitt, 440

Ott voltak az 1988-as, szöuli olimpián a kardcsapat versenyben győztes csapatban társai. Számos olimpiai bajnok, így Schmitt Pál kétszeres ötkarikás győztes, volt köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke is megjelent. A hölgyek képviseletében az 1964-es, tokiói aranyérmes női tőrcsapatból Sákovicsné Dömölky Lídia, Rejtő Ildikó és Marosi Paula is eljött, hogy megadja a végtisztességet egy kivételes klasszisnak, aki egyben kivételes ember is volt.

vív_Gedővári_SDL, Rejtő, Marosi Paula, 440

vív_Gedővári 8, Nagyházi Z, 440A szövetség és a versenyzőtársak nevében Nagyházi Zoltán emlékezett az eltávozott bajnokra. Hangsúlyozta, Imrével rendszeresen éjszakába nyúlóan vívtak; ez volt a sikerek és egyben a mély barátság alapja is. „Egymás ellen és egymásért küzdöttünk” hangsúlyozta a szónok, aki azt is kiemelte, hogy Gedővári azon kevés vívók egyike volt, aki nem csak egyéniben volt sikeres, hanem kitűnő csapatembernek is bizonyult az évek során. „Amikor pástra lépett, tudtuk, bízhatunk benne és ez a tudat nekünk is erőt adott” – mondta többek között Nagyházi Zoltán.

vív_Gedővári 9, Szabó Bence, 440A MOB főtitkára, Szabó Bence kettős minőségében köszönt el Gedővári Imrétől. Élénken emlékezett arra az alkalomra, amikor 1974-ben először lépett be az Újpesti Dózsa vívótermébe, ahol éppen a feledhetetlen mester, Zarándi Csaba Gedővárival iskolázott. „De jó lenne egyszer úgy forgatni a kardot” – sóhajtott a látottak hatására, nem véletlenül. Évekkel később ugyanis Zarándi Csaba felvázolta nekik a kardvívás megoldó képletét. „Rájöttem, ez maga az Imre” – mondta a kétszeres olimpiai első, Szabó Bence.

vív_Gedővári 11, Pézsa, 440Majd sorra jöttek a szöuli bajnoktársak: Nébald György, Bujdosó Imre, Csongrádi László, s valamennyien elköszöntek harcostársuktól. Végül az egyik előd, Pézsa Tibor lépett a mikrofonhoz. Ő tehetséges magyar kardvívó klasszisként jellemezte Imrét, aki mesterétől, Zarándi Csabától szinte mindent megtanult. „Irányt mutatott, büszkék lehetünk rá. Sokat kapott és sokat is adott” – mondta Tokió egyéni kardvívó olimpiai bajnoka, majd mélyen meghajolt és ellépett a mikrofontól.

Gedővári Imre, nyugodj békében!

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.