Tokió félévszázados jubileumára készül a MOB

Ötkarikás2012_Lemhényi Dezső arcképeAz immár nemzetközivé szélesedett magyar kezdeményezés a jelek szerint folytatódik. Lemhényi Dezső az Olimpiai Bajnokok Klubja alapító elnöke annak idején a Mező Ferenc Sportközalapítvány létrehozása után jelentkezett javaslatával, miszerint a nyári olimpiai játékok fél évszázados jubileumát az egykori sikeres résztvevők a helyszínen, az olimpia városában ünnepeljék.

Javaslatát tettek követték és 1998-ban, az egykori magyar érmesek útra is keltek Londonba. Még egyedül voltak, felkeresték a színhelyeket, emléktáblát helyeztek el az olimpiai falu bejáratánál.

Négy évvel később Helsinkiben már az angol versenyzők  is részt vettek a megismételt ünnepélyes megnyitón. Jacques Rogge, a NOB új elnöke köszöntötte az olimpikonokat, köztük a sikeres magyar úszónőket és az elsőséget visszahódító pólósokat

Melbournebe már 38 ország küldte el az 56-os csapataik képviselőit, majd 2010-ben a római, ismét ünnepélyes külsőségek között lebonyolított bensőséges  emlékezés következett.  A magyar kezdeményezésre kezdett jubileum a NOB hivatalos eseményei között is helyet kapott.

Ebben az esztendőben Tokióban  találkoznak az egykori sikeres olimpikonok. Amint a vízilabdás aranyérmes Bodnár András a közalapítvány munkáját folytató Mező Bizottság vezetője elmondta, a Japán Olimpiai Bizottságtól már megérkezett az értesítés, csak az időpont meghatározását ígérték későbbre.

Így kezdhetünk készülődni újságolta az utazást ismét szervező Nagy József, a bizottság titkára, és sorolta is  a magyar érdekeltek névsorát.

A XVIII. Nyári olimpiai Játékokat 1964. október 10. és 24. között  Tokióban rendezték. A magyar csapat 182 versenyzője kiválóan szerepelt, 10 első 7 második és 5 harmadik helyezéssel az éremtáblázat hatodik helyén végzett.

MOB_Tokió_megnyitó előtt a magyart csapat

  A magyar csapat 1964-ben, a megnyitó ünnepség előtt

A sikeres versenyzők közül 29 érmes  még közöttünk van.

Bajnokok,
egyéni (4): Hammerl László (sportlövő), Pézsa Tibor (kardvívó), Török Ferenc (öttusa), Rejtő Ildikó (tőrvívö)
csapat:
labdarugók(6): Gelei József, Ihász Kálmán, Komora Imre, Novák Dezső, Palotai Károly, Szentmihályi Antal
párbajtőrvívók (3): Bárány Árpád, Kausz István, Kulcsár Győző
női tőrvívók: (3): Juhász Katalin, Marosi Paula, Sákovicsné Dömölky Lidia
vízilabdázók(6): Ambrus Miklós, Bodnár András, Dömötör Zoltán, Felkai László, Kárpáti György, Konrád János

Ezüstérmesek (5): Földi Imre (súlyemelő), Hesz Mihály (kajakos), Kulcsár Gergely (atléta), Schmittné Makrai Katalin (torna), Antal Márta (atléta)

Bronzérmesek (2):  Ducza Anikó (torna), dr. Török Ottó (öttusázó)

Néhány érmes (3-5) csak alapos orvosi vizsgálat engedélyével vehetne részt a tervezett utazáson, amelyen 24 versenyzőre lehetne számítani.
(Forrás: mob.hu, fotók: mob.hu, jochapress.hu)

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.