Tokiói kvótákért új budapesti evezős-kajak-kenu pályán?

kajak_Schmidt Gábor, 440Két évvel ezelőtt eltávozott a Magyar Kajak Kenu Szövetségből Schmidt Gábor, aki addig főtitkárként szolgálta sportágát. A közbenső időszakban Vígh László miniszteri biztos helyetteseként tevékenykedett, ám a szíve visszahúzta a kajak-kenu sportba. Schmidt Gábor október 1-től ismét az MKKSZ főtitkára. A jochapress.hu először arról kérdezte a régi-új főtitkárt, mennyire volt nehéz a visszaállás?

„Munkatársaimnak köszönhetően abszolút problémamentes volt a szövetség életébe történt visszakapcsolódásom, több okból is. Azért is, mert egy éve szakmai alelnökként tudomásom volt a szövetségben folyó munka vonulatairól, másrészt az utóbbi egy évben itt kialakult szakmai stáb összetétele is garanciát jelentett a gyors  visszaakklimatizálódáshoz.”

– Ebben az új szakaszban mit tart különösen fontosnak?

„Ami engem illet, kiemelt feladatomnak tartom, hogy a szövetség ismét pályázzon nemzetközi események megrendezésére. November 1-ig adjuk be kandidálásunkat a 2017. évi Világ Kupára. Ami ennél még fontosabb, szeretnénk megrendezni a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot is. Rendkívüli fontosságú az eredményes riói felkészüléshez szükséges nyugodt háttér biztosítása, amelynek legfőbb célja a maximálisan megszerezhető kvóták begyűjtése.”

– Mit lehet tudni az Észak-Csepelen tervbe vett evezős-kajak-kenus versenypálya megépítésének tervéről?

„Hosszú évtizedek óta ez egy nagy adóssága Magyarországnak és a sportágnak is, hiszen egy ilyen kiugróan eredményes sportágnak nincs olyan budapesti versenyhelyszíne, ahol kiemelkedő eseményeket meg tudnánk rendezni. Ezért különös örömmel értesültünk a kormány azon döntéséről, hogy megkezdődik egy folyamat, amelynek során ez év december 31-ig elkészül egy megvalósíthatósági tanulmány arról, hogy ez a bizonyos, olimpiai rendezésre is alkalmas pálya megépíthető-e? Nagy örömmel vettünk részt azon a megbeszélésen, amelyet Vígh László miniszteri biztos úr hívott össze. Az MKKSZ delegál is egy munkatársat a megvalósíthatósági tanulmány készítői közé, mert szövetségünk nagyon szeretné, ha ez a pálya végül megépülhetne.”

– Van-e elképzelés arról, mikorra készülhet el ez a pálya optimális feltételek esetén?

„Elkészülési időpontról majd csak akkor lehet beszélni, ha ezt a megvalósíthatósági tanulmányt pozitív előjellel zárják le. Mi nagyon szeretnénk, ha a 2019-es olimpiai kvalifikációs Vb-t már itt bonyolíthatnánk le.”

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.