Tóth Krisztián a magyar judó negyedik junior világbajnoka

Tóth Krisztián balról a másodikcsel_Tóth Kr., 440, akció, jun Vb döntőTóth Krisztián (fehérben) a döntőt is végig irányította

Fantasztikus magyar sikert hozott az Egyesült Államokban zajló junior-világbajnokság: a 90 kilogrammos Tóth Krisztián a lehető legjobb eredménnyel, világbajnoki címmel búcsúzott a korosztálytól. A KSI SE húsz esztendős csillaga a magyar judo negyedik junior-világbajnoka, egyben az első férfi, akinek sikerült ezt a címet megszereznie.

A 90 kilogrammosok között – mivel ebben az évben csupán két korosztályos versenyen vett részt – a felnőtt világranglistán harmadik Tóth Krisztián nem volt kiemelt. Szerencsére a sorsolás ezúttal kegyesebb volt vele, mint az Európa-bajnokságon, ahol rögtön az elején össze kellett csapnia a súlycsoport másik nagyágyújával, a grúz Gviniasvilivel.

Pánczél Gábor tanítványa az osztrák Böhler ellen ippongyőzelemmel kezdett, majd jukós győzelmek következtek: a második körben a holland Korrel, a negyeddöntőben a lengyel Kuczera, az elődöntőben pedig – nagy kárpótlás ez az Eb-n történtekért – a grúz Gviniasvili volt az „áldozat”.

A finálétól tartottunk egy kicsit, a grúz származású, spanyol színekben szereplő Nikoloz Sherazadishvili ugyanis másfél fejjel magasabb Krisztiánnál, ám a magyar versenyző ezen az összecsapáson is ragyogó teljesítményt nyújtott, végig kézben tartotta a meccset, többször is elhajította a spanyolt, s végül jobb intési aránnyal megszerezte a végső győzelmet.

csel_Tóth Kr., 440, jun Vb 1Eredményhirdetés: Tóth Krisztián balról a második

Szabó Brigitta (2002), Mészáros Anett (2004) és Karakas Hedvig (2009) után Tóth Krisztián szerezte meg a mieink negyedik junior-világbajnoki címét, s ő az első a férfiak között, aki ilyen magasságokig jutott ebben a korosztályban!

(judoinfo.hu)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.