Tóth Krisztián meredeken tör felfelé

csel_Tóth Kr., 440, Zágráb

Remekül szerepeltek a magyarok a hétvégi zágrábi Grand Prix-viadalon: a mieink közül Tóth Krisztián ( a képen balról a második) arany-, Karakas Hedvig és Joó Abigél ezüstérmet szerzett, Csoknyai László, Cirjenics Miklós és Bor Barna az ötödik, Fogasy Gergő pedig a hetedik helyen végzett.

Tóth Krisztián kirobbanó formában van, s erről kénytelenek voltak tudomást venni riválisai is vasárnap a horvát fővárosban. Pánczél Gábor tanítványa az első körben a német Lambert ellen az utolsó pillanatokban fordítva jukóval nyert , a másodikban a svéd Dvarby ellen már vazari volt a különbség, az elődöntőben a litván Bauza ipponnal kapott ki  tőle, majd a fináléban a szerb Kukolj volt kénytelen ismét fejet hajtani a magyar fiatal előtt.

A KSI SE húsz esztendős csillaga ebben az évben a harmadik Grand Prix-döntőjét vívhatta, Budapesten, majd Ulánbátorban még alul maradt, ezúttal viszont a legszebben csillogó érmet akasztották a nyakába. Ezzel a győzelemmel Tóth Krisztián tovább javít a világranglistán, a jövő héttől már a harmadik helyen jegyzik, az olimpiai kvalifikációs rangsorban pedig toronymagasan első a 90 kilogrammosok között…

A nőknél az 57 kilogrammos súlycsoportban Karakas Hedvig két ipponnal kezdett, Az elődöntőben a szerb Rogics ellen jukóval nyert a Honvéd-Kipex versenyzője, majd a fináléban egyetlen intéssel alul maradt a francia Blot ellen. A 31 esztendős Blot ebben az évben aratta első sikereit a nemzetközi mezőnyben.  Toncs Péter tanítványa idén már negyedszer GP-dobogós.

A 78 kilogrammban a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél három ipponnal menetelt a döntőig. A döntőben vazarival vezetett a KSI SE klasszisa, ám a szlovénok világranglista harmadik helyezettje, Ana Velensek fordítani tudott. Joó Abigél ebben az évben a harmadik olimpiai kvalifikációs Grand Prix-n állhatott fel a dobogóra.

A 81 kilósoknál Csoknyai László három szép győzelemmel jutott el az elődöntőig, ám a két útjába kerülő orosszal már nem bírt így ötödik lett. Ungvári Attilán is egy orosz fogott ki, igaz, Murat Habacsirovnak ehhez majd’ nyolc percre volt szüksége – így a ceglédi judós kilencedik lett. Érdekesség, hogy ebben a súlycsoportban Krizsán Szabolcs tizedik a világranglistán, de az olimpiai kvalifikációs listán Csoknyai László áll jobban, eddig 270 pontot gyűjtött, míg a Honvéd-Kipex Eb-bronzérmese 160 pontnál tart. S nem szabad leírni Ungvári Attilát sem, aki 156 pontjával ugyancsak bele akar szólni ebben a küzdelembe.

A 100 kilósoknál Fogasy Gergő és Cirjenics Miklós is jól kezdett, végül a Kecskeméti JC judósa a hetedik helyig jutott, míg az Atomerőmű SE versenyzője ötödik lett.

Bor Barna a papírformának megfelelően cseh és lengyel ellenfelét is hamar elintézte, így bejutott az elődöntőbe. Világbajnoki ezüstérmesünk orra alá a közelmúltban már borsot tört a holland Meyer, most azonban az Atomerőmű SE óriása kézben tartotta a meccset, sőt, a holland időszerű intését csak a zsűri utasítására vonták vissza, pedig ezzel meglett volna a döntő. Végül egy vereség után Bor Barna az ötödik helyen zárt.

Igazán bosszúsak a 73 kilósok küzdelmei során voltunk, Ungvári Miklós akciójára előbb jukót adott a vezetőbíró, majd visszavonta azt. Ezt követően hosszasan nézték a felvételeket a zsüriasztalnál, s végül lábra fogásért leléptették olimpiai ezüstérmesünket…

A zágrábi viadalon negyvenhat ország háromszázhuszonnyolc judósa lépett tatamira. A legsikeresebben az oroszok szerepeltek (2, 1, 1), második lett Franciaország (2, 0, 2) és Hollandia (2, 0, 2), negyedik Szlovénia (2, 0, 1), ötödik pedig Magyarország (1, 2, 0). Az olimpiai kvalifikációs sorozat szeptember utolsó hétvégéjén Tallinnban European Open-viadallal folytatódik.

(judoinfo.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.