Triatlon Világkupa: Vanek Ákos győzött Tiszaújvárosban

Vanek Ákos; Pevtszov, Rosztiszlav; Faldum GáborA férfiak versenyét Vanek Ákos nyerte, Faldum Gábor pedig bronzérmes lett, míg a nőknél Vanek Margit másodikként ért célba a tiszaújvárosi triatlon világkupafutamon.

Vanek Ákos sikere sportágtörténeti jelentőségű, ugyanis ezelőtt magyar versenyző még nem nyert vk-viadalt.

A férfiak 750 méteres úszása során a szlovák Richard Varga volt a leggyorsabb, de Vanek ötödik, Pocsai Balázs hetedik helyen kezdte a 20 kilométeres kerékpározást, míg Faldum Gábor és Tóth Tamás a harmadik csoportban vághatott neki a második etapnak.

Az első két körben háromfelé szakadt a harmincfős mezőny, de úgy, hogy mindössze 30 másodpercen belül tekert mindenki. Az élen haladó ötösben volt Vanek, aki 2011-ben bronzérmes lett Tiszaújvárosban. A táv előre haladtával csökkentek a különbségek, majd a futás kezdetére egy bollyá összeért az egész mezőny.

Mire az 5 kilométeres futás első negyedét maguk mögött hagyták a sportolók, Faldum Gábor haladt a mezőny élén, Vanek volt az ötödik. A második körben az olasz Davide Uccelari igyekezett lerázni vetélytársait – eredménytelenül. Az utolsó 1250 méterre a tavalyi tiszaújvárosi bronzérmes, spanyol Francesc Godoy indult elsőként, mögötte Faldummal és Vanekkal. A célegyenesben hatalmas hármas hajrában Vanek bizonyult a leggyorsabbnak, első helyével pedig sporttörténelmet írt. Faldum minden erejét latba vetette, hogy megszerezze az ezüstérmet, de célfotóval alulmaradt az ukrán, de éppen nemzetváltás előtt álló Rosztiszlav Pevcovval szemben.

“Nagyon elfáradtam, de éreztem, hogy van keresnivalóm a célegyenes előtt. Jó ütemben sikerült ritmust váltanom akkor, amikor láttam, hogy a többiek még tartalékolni akarnak. Az utolsó métereken mindent beleadtam, így sikerült a nagy álom, a világkupa-győzelem” – mondta Vanek Ákos, aki hozzátette, örül, hogy ő lehet az első magyar győztes, de ez a kitüntető cím ifj. Márkus Gábornak járt volna ki. “A Himnusz meghallgatása közben rá és édesapjára, Márkus Gáborra gondoltam. Nekik, az ő emléküknek ajánlom a világkupa-győzelmemet!”  (A tehetséges ifjabb Márkus Gábor 1998-ban egy autóbalesetben hunyt el, édesapja dr. Márkus Gábor, aki kitalálta a tiszaújvárosi triatlon versenyt egy évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt. a szerk.)

A női versenyben a háromkörös, 750 méteres úszásban az új-zélandi Anneke Jenkins másfél perc előnyre tett szert. A második hullámban érkezett a 2010-es aquatlon világbajnok Vanek Margit és az egyetemi-főiskolai világbajnok Kovács Zsófia is. A nyolckörös, 20 kilométeres kerékpározás második körére egy 12 fős élcsoport alakult ki, melynek Vanek is tagja volt, 25 másodperces hátránnyal következett a második sor – benne Kováccsal.

A négykörös, 5 kilométeres futás elején Vanek hetedikként érkezett vissza a versenyközpontba. A második körben a holland Rachel Klamer húszméteres előnyre tett szert az ötödik helyen futó Vanekkal szemben, újabb 100 méter távolságban pedig nyolcadikként érkezett Kovács is. Egy körrel a vége előtt a holland triatlonos mögött Vanek tíz másodperccel lemaradva már a második helyen, míg Kovács hatodikként tért vissza a lelátók elé. Az utolsó 1250 méteren Klamer nem engedte veszélyes közelségbe riválisait, így ő és Vanek is nemzeti zászlójukba burkolózva futottak célba. Kovács Zsófia a hajrában hatalmasat meccselt a bronzéremért a brazil Pamela Oliveira-val, de egy másodperccel végül alulmaradt, így negyedikként zárt.

Molnár Erika 1997-es ezüstérme óta ez a legjobb magyar vk-eredmény a női triatlonosok között.

TVK Triatlon Világkupa, Tiszaújváros

Férfiak:
1. Vanek Ákos 53:51 perc
2. Rosztiszlav Pevcov (ukrán) 53:52
3. Faldum Gábor 53:53
…17. Pocsai Balázs 54:33
…20. Tóth Tamás 54:45

Nők:
1. Rachel Klamer (holland) 59:31 perc
2. Vanek Margit 59:39
3. Pamela Oliveira (brazil) 59:46
4. Kovács Zsófia 59:47

(MTI)

 

A nők mezőnyében ezüstérmes Vanek Margit (b) és a férfiak között aranyérmes Vanek Ákos (k), testvérek, valamint és a bronzérmes Faldum Gábor (j) a TVK ITU Triatlon Világkupa díjátadóján. MTI Fotó: Vajda János

A nők mezőnyében ezüstérmes Vanek Margit (b) és a férfiak között aranyérmes Vanek Ákos (k), testvérek, valamint és a bronzérmes Faldum Gábor (j) a TVK ITU Triatlon Világkupa díjátadóján.
MTI Fotó: Vajda János

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.