Tuncsik József: Csernoviczki Éva valóra váltotta a reményeimet!

Tuncsik József_JPA máris hatalmas közönségsiker mellett zajló budapesti cselgáncs Európa-bajnokság első magyar érmét – mindjárt egy aranyat – az Ippon Judo Tatabánya büszkesége, a magyar cselgáncssport érmekben már eddig is ugyancsak gazdag kedvence, Csernoviczki Éva szerezte. A 48 kilósok között indult hölgy imponáló győzelmeken keresztül jutott el odáig, hogy az eredményhirdetéskor a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Adódik a párhuzam, az első magyar éremmel kapcsolatosan a sportág abszolút első érmesét, Tuncsik Józsefet kellett megkérdezni. Az 1976-ban a sportág első magyar Európa-bajnoki aranyérmét megszerző Tuncsik már az Eb előtti nyilatkozatában is Csernoviczki Évát jelölte meg egyikként annak, akitől sokat vár. „Ami engem illet, személy szerint Joó Abigéltől és Csernoviczki Évától várom a legtöbbet” – nyilatkozta szó szerint az első, magyar Európa-bajnoki cím szerzője, aki még abban az évben Montrealban olimpiai bronzérmet is átvehetett.

– Rendkívül érdekes és tanulságos volt Évát egész nap nézni, ahogy versenyez – summázott Tuncsik. – A nap folyamán szinte végig menetelt, nem volt komoly megingása. Ehhez jött a fenomenális közönség bíztatása, amit nem lehet leírni, s nyilvánvalóan ez a hátország csak megsokszorozta az erejét.

– A döntőnek külön rangot adott, hogy Éva Londonban éppen ettől a belga hölgytől, Charline van Snicktől szenvedett vereséget.

– Aki látta a meccset, azt érezhette, hogy ezt a mérkőzést képtelenség lesz elveszteni – így Tuncsik. – Már az elején ráijesztett belga riválisára, hiszen kőkeményen letámadta őt. Végig uralta a találkozót, amelyen előbb csak őrölte ellenfelét, majd később egy vazarit is meg tudott csinálni. Igaz, a legvégén kicsit visszavett, taktikázott, két intést is összeszedett, de a vazari erősebb volt az intéseknél, így a vezetőbíró őt jelölhette meg győztesnek.

– Természetesen nagyon örülünk és remélhetőleg ez a kezdés megadja az alaphangot a további magyar sikerekhez – fejezte be az első magyar Eb-arany tulajdonosa a villámértékelést.

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.