Új Puskás: csak futballaréna – S mi lesz az olimpiával?

Puskas1Stadionban stadion, avagy több mint stadion. Eme két jelmondat fejezi ki a Puskás Ferenc Stadion átalakítását, újjáépítését szolgáló kormányzati projekt különlegességét, miszerint a régi arénát nem bontják le, hanem a színfalak mögött húzzák fel az új, modern létesítményt.

Ám talán még ennél is merészebb megoldásra lenne szükség, amennyiben az új stadion nemcsak a labdarúgás – mindenekelőtt a 2020. évi Európa-bajnokság – igényeit hivatott kielégíteni, hanem a 2024-es nyári olimpia megrendezésére benyújtandó pályázat pilléreként is szolgálna. Az új Puskásban a jóváhagyott tervek szerint ugyanis nem lesz futópálya, ami azonban egy olimpiai stadionnak nélkülözhetetlen eleme.

Tudomásunk szerint – éppen az esetleges olimpiai pályázatra tekintettel – a tervezés fázisában felmerült annak a lehetősége, hogy valamiképpen a futókört is „belepréselik” az új stadionba. Oly módon, hogy a küzdőtér süllyeszthető lett volna, így labdarúgó-mérkőzéseken a rekortán helyére széksorok kerülhetnének. Bár a modern építészetben alkalmaztak már ennél cifrább megoldást is, könnyen belátható, ennek a kivitelezése alaposan megemelné a költségeket.

– A Puskás Ferenc Stadion újjáépítése az elfogadott tervek szerint halad – a Nemzeti Sportközpontok az érdeklődésünkre csupán ezt a szikár mondatot közölte. Tehát nem lesz futópálya, pontosabban a küzdőtér körül nem, mert egyedi megoldásként a stadion legfelső szintjén 800 méter hosszú, kivilágítható, körpanorámás futópálya létesül majd, ahol azonban legfeljebb amatőr versenyeket és edzést lehet tartani.

S hogy akkor mi lesz az olimpiai jelentkezéssel?

– Korai lenne annyira előre szaladni, hogy hol és milyen lesz az olimpiai stadion. Egyelőre a nevezés feltételeit kell pontosítani. A Magyar Olimpiai Bizottság különben is csupán közvetít, a játékok rendezésére Budapest kandidálna. Ám a Nemzeti Sportközpontok vezetőinél pontosabban senki sem tudhatja, milyen sportlétesítmények építése van napirenden – dobta vissza a labdát Szabó Bence MOB-főtitkár.

Maradjunk tehát a tényeknél. 2020-ban Budapesten négy Európa-bajnoki labdarúgó-mérkőzést rendeznek. Legkésőbb addigra biztosan elkészül a „futballstadion a stadionban”. A 2024-es olimpiára 2015 nyaráig kell jelentkezni. Ez az ügy még tűr halasztást.

Teljes cikk a Magyar Nemzetben

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.