Újabb három magyar aranyérem az ifjúsági olimpián

Gratzer_KenderesiA magyar versenyzők három arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek a kínai Nankingban zajló ifjúsági olimpia pénteki versenynapján.

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint az uszodában négy dobogós hely is jutott a küldöttségnek. A fiúk 200 méteres pillangó száma pedig magyar csatát hozott, miután Kenderesi Tamás győzött, Grátz Benjámin pedig ezüstérmes lett.

A mob.hu közvetlenül a döntők után beszélgetett a nanjingi ifjúsági olimpia pénteki versenynapján óriási eredményt elért úszóinkkal.

– Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy Turi György mit mondott a délelőtti előfutam után. Egy kicsit mintha fürdőztél volna. Volt fejmosás?
Kenderesi Tamás: – Igen, megkaptam, hogy nagyon rossz volt, és hogy nem ezt beszéltük meg. Azt beszéltük meg, hogy megyek Bendzsiékkel, ám ez nem történt meg. Egy kicsit erősebb tempót diktáltak, de nem tudtam, hogy ez pont megfelelő lett volna, és rosszabbat mentem, mint amit kellett volna, ám így is bekerültem a döntőbe, és ez volt a lényeg. Mondjuk jobb lett volna valamelyik középső pályára bekerülni, a 3-4-5-6-os valamelyikére. Hetesen még sosem nyertem versenyt, de jó, hogy így alakult.

– Lehet, hogy így utólag ez tudatos volt: elaltattál mindenkit, Bendzsit (Grátz Benjámin, a szerk.) is, a svájcit is, és aztán a hetesen, a surranón mentél.
Kenderesi Tamás: – Nem ment reggel annyira. Nem akartam bealtatni senkit. Közepes időt akartam, nem sikerült, de továbbjutottam, és több erőm maradt délutánra.

– Szerintem jellemző rátok az, hogy megnyerted életed első (és utolsó) ifjúsági olimpiai aranyérmét, és az arany mellett a második mondatod az volt, hogy nem tudtam megdönteni Biczó Bence csúcsát.
Kenderesi Tamás: – Hát igen, hiszen elvégre azért is jöttem. Az arany volt a lényeg, de már régóta szemezek azzal a csúccsal, és be akartam írni magam a történelembe. Most nem sikerült, de van még rá egy fél évem. Két tizedre vagyok tőle, úgyhogy remélem, sikerül.

– És aztán jönnek majd a felnőtt rekordok, amelyeket megdönthetsz. A határ a csillagos ég.
Kenderesi Tamás: – Én még nem kiabálnám el ezt. Szeretnék kijutni jövőre a vb-re, ott valamilyen helyezést elérni, de ezen még nem gondolkoztam. Szeretek lépésről lépére haladni, és nem egyből azon agyalni, hogy olimpiai bajnok legyek.

Szilágyi Liliána a 200 méter után 100 méteres pillangóúszásban is első lett, Sztankovics Anna második bronzérmét szerezte, ezúttal 200 méter mellen állhatott fel a dobogó alsó fokára.

– Kezdjük a legelején. Mi szólt a füledben, amikor besétáltál a száz döntőre? 
Szilágyi Liliána: – Hú ha, nem igazán tudom. Ilyenkor azért megy a zene, hogy ne halljak semmit. A zenét sem hallom. Nem is tudom, mi ment.

– Ez nehezebb volt, mint a kétszáz? 
Szilágyi Liliána: – Nehezebb, mert már fáradt voltam fejben is, meg már éreztem a kétszázat is meg az ötvenet. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó idővel sikerül beérnem a célba. Nagyon boldog vagyok. 

– Nem csak egyéni, hanem új felnőtt országos csúcsot is úsztál. 
Szilágyi Liliána: – Igen, nagyon örülök neki, már fél éve erre készülök. Nagyon nagyot tudtam javítani rajta.

– Mi kellett ehhez? A kínai lány hajtott ennyire, vagy elég voltál saját magadnak? 
Szilágyi Liliána: – Mentálisan voltam annyira felkészülve, hogy tudjam, mikor mit kell csinálnom, és nagyon jól jött ki most minden. Meg volt beszélve egy taktika az edzőmmel, hogy hogyan csináljam, az utolsó huszonötöt kellett kiadnom magamból. Na és az is volt a fejemben, hogy ezen a nyáron ez az utolsó száz, majd huszonöt méterem, és ha itt feladom, na akkor aztán… és behúztam, és sikerült. Nagyon jó érzés.

– A kétszáz méteres győzelmedet, aranyérmedet a nagypapának ajánlottad. A száz méter kinek szólt?
Szilágyi Liliána: – Köszönetet szeretnék mondani az edzőimnek, Turi Gyuri bácsinak, a szüleimnek, a húgomnak, a tanáraimnak, akik nélkül ez nem ment volna és a barátaimnak, akik rengeteget segítettek lelkileg nekem, amikor nem ment. Nélkülük nem sikerült volna. Ezt a győzelmemet nekik ajánlom a rengeteg segítségért!

Péni István és Hadir Mehamir - Fotó: mob.hu

Péni István és Hadir Mehamir – Fotó: mob.hu

A nanjingi ifjúsági olimpián a lövészet befejező versenyszáma a légpuska vegyescsapatok küzdelme volt. Összesen húsz, egy-egy fiú és lány alkotta duó vett részt a vegyescsapatok kétnapos küzdelmében.

 Az egyéni versenyben bronzérmes Péni István párja a lány verseny 18. helyezettje, az egyiptomi Hadir Mehimar volt. A fiatalok a selejtezőből a második helyen jutottak tovább a 16 csapatos direkt kieséses ágra. Itt páros csatákban folytatódott a verseny, ahol három biztos győzelemmel jutottak el a fináléig. A döntőben az ellenfél a mexikói Jose Valdez Martinez és az argentin Fernanda Russo volt, aki az egyéni versenyben 7. illetve 13. helyen végzett.

A magyar-egyiptomi kettős a végjátékot megnyerte, az egész verseny során a legbiztosabban, 10:2 arányban lőttek, így szerezték meg az ifjúsági olimpiai bajnoki címet.

“Ehhez a versenyzéshez nehéz mit hozzáfűznöm. Úgy gondolom, hogy Pisti felszabadultan lőtt, miután az egyéni olimpiai számban sikerült érmet hoznia” – mondta a mob.hu-nak az egykori válogatott sportlövő boldog édesapa, Péni István, aki az internet előtt szorított fiának.

A magyarok hét elsőségnél tartanak Nankingban.

A jövő csütörtökig tartó II. ifjúsági olimpián Magyarországot 16 sportágban – asztaliteniszben, atlétikában, cselgáncsban, kajak-kenuban, kerékpárban, kosárlabdában, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, súlyemelésben, teniszben, tornában, triatlonban, úszásban, vitorlázásban és vívásban – 57 sportoló képviseli.
A kínai játékokon több mint kétszáz országból csaknem 3800, 15 és 18 év közötti versenyző méri össze erejét 28 sportágban.

(MTI/MOB)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.