Ungvári és Karakas is búcsúzott

karakas2014samsun6Az oroszországi Cseljabinszkban zajló világbajnokság harmadik versenynapján Ungvári Miklós és Karakas Hedvig (a képen) képviselte a magyar színeket. Mindketten a legjobb nyolc közé jutásért vívott mérkőzésen maradtak alul ellenfelükkel szemben, így nem kaphattak javítási lehetőséget.

Csernoviczki Éva hetedik helye, majd Zámbori Bence és Maros Barbara gyors búcsúja után abban reménykedtünk, hogy ezen a napon végre ünnepelhetünk. S judósaink úgy is kezdtek, ahogyan vártuk. A 73 kilogrammosok hatvannyolc fős mezőnyében Ungvári Miklós erőnyerőként jutott be a legjobb hatvannégy közé, ahol másfél perc alatt ipponnal legyőzte portugál ellenfelét, aki a Közgép-Ceglédi VSE judósának leszorítása közben lekopogta a meccset.

A következő kanyarban a kanadai Morin-Martel kapitulált, igaz, ő egészen a meccs végéig kihúzta vazaris hátránnyal, aztán az utolsó másodperceken még belebotlott a spárgázó Ungvári Miklós gáncsába is, úgyhogy itt is ippon lett a vége. A nyolcaddöntőtől nagyon féltünk, sajnos nem alaptalanul. Az ellenfél az orosz Musa Moguskov volt. Az egymás elleni mérkőzéseken az utóbbi időben Moguskov felé billen a mérleg, ráadásul az orosz hazai pályán szerepelt…

Bíró Tamás tanítványa kezdte – sokkal – jobban a meccset, többször is inthették volna az ácsorgó oroszt, aki egyetlen felesleges mozdulatot sem tett. A második percben aztán végre érkezett az intés, ez pedig mintha megnyugtatta volna a magyar judóst, kevesebbet kezdeményezett, pedig még sok volt hátra. Az utolsó percre is egállal fordultak a felek, s Miklósnak volt egy kifejezetten ígéretes földharchelyzete, de nem sikerült átfordítania Moguskovot.

Az aranypont következhetett, itt pedig az döntött, hogy az orosz kétszer indított egymás után – a bíró pedig nem várt tovább kiosztotta az intést a harminchárom éves magyar judósnak.

Az 57 kilogrammosok versenyében Karakas Hedvig is erőnyerő volt, a legjobb tizenhat közé jutásért a türkmén Nurjovovát karfeszítéssel győzte le. Pedig Hédi nem a legjobb előjelekkel érkezett a világbajnokságra, az utolsó napokban vállsérülést szenvedett, de vállalta a küzdelmeket.

A legjobb nyolc közé jutásért a mongol Dorjsuren volt az ellenfél. A mongol judosport ebben az évezredben fantasztikus gyorsasággal fejlődik, lassan minden súlycsoportban éremesélyes versenyzőt tud felmutatni, már közéjük tartozik Dorjsuren is, kétszeres Grand Prix-győztes, ő nyerte a legutóbbi World Judo Masters tornát a súlycsoportban.

De a Honvéd-Kipex judósa is jó formában érkezett a világbajnokságra, s a mongol judóst sérült vállal is kemény csatára kényszerítette. A felek egy-egy intéssel jutottak el az utolsó percig, amikor Dorjsuren érezhetően fölénybe került, átvette az irányítást, s végül egy vazarival megnyerte a mérkőzést, így ő folytathatta a küzdelmeket, nem is akárhogy…

Judoinfo.hu

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.