Ungvári Miklós hetedszer országos bajnok a cselgáncs egyéni Ob-n

Sok nagy csatát hozott a szombati országos bajnokság, amelyre Kecskeméten került sor, összesen huszonegy klub szerzett érmet. A legsikeresebben a KSI SE szerepelt, amely három arannyal és három bronzzal zárta a felnőtt ob-t. Az immár 73 kilóban versenyző Ungvári Miklós hetedik egyéni aranyérmét szerezte.

Nagyobb meglepetés csak egyetlen súlycsoportban, a 81 kilogrammosok versenyében történt, legsikeresebb versenyzőink a hazai mezőnyben is hozták magukat. Az indulók száma valamelyest meghaladta az elmúlt években tapasztaltakat, de a százharmincöt induló közül jó néhány neves judós hiányzott, ki sérülés, ki betegség, ki a közelgő világverseny miatt.
FÉRFIAK
60 KG:
Tizenegy versenyző indult harcba az aranyért, de az egyre jobban formába lendülő Majer Tibor esélyt sem hagyott riválisainak, és visszaszerezte a tavaly elveszített címét – harmadszor lett felnőtt magyar bajnok.

66 KG: Tizenhárman neveztek, s az előzetes esélylatolgatásoknak megfelelően létrejött az „álomdöntő”: az U23-as Európa-bajnok, korábban junior-világbajnoki ezüstérmes Burján László és az újdonsült junior Európa-bajnoki bronzérmes Végvári Martin csatájából végül a budaörsi versenyző jött ki győztesen, Burján László ezzel a hatodik magyar bajnoki aranyérmét szerezte meg.

73 KG: Ebben a súlycsoportban jegyezték a legtöbb (összesen huszonkét főt), s a legnevesebb indulót, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros vb-bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós személyében. Bár Bíró Tamás tanítványa a rajt előtt elmondta, tart tőle, hogy mindenki az ő skalpjára vadászik, a riói világbajnokságon elszenvedett sérülésének, no és a „versenyláznak” aztán nyoma sem látszott a tatamin, a magyar judo egyik legsikeresebb versenyzője Kecskeméten megszerezte hetedik felnőtt bajnoki aranyérmét.

Ungvári Miklós hetedszer bajnok_judoinfo.hu

81 KG: Tizenhatan pályáztak az aranyra, de kevesen tippelték volna meg helyesen a győztes személyét. Az elmúlt két évben aranyérmes, Londonban olimpikon Csoknyai Lászlót a hazaiak rutinos versenyzője, ifj. Nagysolymosi Sándor elütötte a továbbjutástól, majd a kecskeméti apukát állította meg a szegedi Bürgés Milán. Utóbbi aztán meg sem állt az aranyig, a döntőben a bajai Köllr Milánt győzte le, aki az elődöntőben az új súlycsoportjában bemutatkozó Ungvári Attilát múlta felül. Bürgés Milán először állhatott fel a bajnoki dobogó legfelső fokára, egész napos teljesítményét látva teljesen megérdemelten.

 90 KG: Kilencen indultak ebben a kategóriában, s ahogyan az megjósolható volt, Tóth Krisztián és Vér Gábor jutott be a bajnoki fináléba. A két junior-világbajnoki bronzérmes újabb „örökrangadóján” a felnőtt világbajnokságon ötödik helyezett Tóth Krisztián szoros csatában nyert, a KSI SE fiatalja így triplázott, sorozatban harmadszor lett a súlycsoport bajnoka.

 100 KG: A hét versenyző közül ezen a napon kiemelkedett a Honvéd-Kipex reményteljes judósa, Kaszás András, aki 2011 után újra a bajnoki dobogó legfelső fokára állhatott.

 +100 KG: Hét induló volt a nehézsúlyúak versenyében is, itt kaposvári győzelem született, Demeter Bendegúz először lett bajnok a felnőttek között.

 NŐK
48 KG:
Nemcsak az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva és a súlycsoportban négyszeres magyar bajnok Kiss Renáta kényszerű távolmaradása miatt lehetett hiányérzetünk, ebben a kategóriában ugyanis csak hárman szerepeltek. Az EYOF-győztes paksi Pupp Réka győzelméhez kétség sem férhetett.

 52 KG: Tavaly egyetlen indulót jegyeztek ebben a kategóriában, ehhez képest hatszáz százalékos a növekedés. A győztes Tóth Patrícia a fináléban káprázatos ipponnal nyert, első felnőtt bajnoki aranyát megszerezve.

57 KG: Tíz induló között az immár rutinos judósnak számító Maros Barbara harmadik magyar bajnokságát nyerte Kecskeméten, igazán csak a döntőben tudták megszorongatni, a miskolciak reménysége, Köteles Vivien azonban nem tudta megakadályozni a győzelmét.

63 KG: A nap egyik legizgalmasabb súlycsoportja volt ez, a kilenc induló között több klasszisunk is szerepelt. Már az elődöntőben összecsapott például két világbajnoki bronzérmesünk, Karakas Hedvig és Baczkó Bernadett, a Honvéd judósa pedig kiélezett csatában megakadályozta riválisát abban, hogy megszerezze tizedik bajnoki aranyát. Karakas Hedvignek a fináléban is neves ellenfele volt, ám az ifjúsági világbajnok Gercsák Szabinát igen magabiztos, a sérülése előtti Hédit idéző judóval legyőzte, így két 52 kilós és egy 57 kilós bajnoki arany után ebben a súlycsoportban is feliratkozott a magyar bajnokok öröktabellájára.

70 KG: A nyolc induló közül a legesélyesebb, az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska nyert, de az egerági versenyző dolgát a döntőben alaposan megnehezítette az Ippon Judo Tatabánya tehetséges sportolója, Salánki Evelin. Szabó Ferenc lánya-tanítványa sorozatban harmadszor nyert bajnoki címet ebben a súlycsoportban.

 78 KG: A bajnoki aranyat látatlanba oda lehetett volna adni a KSI SE kétszeres Európa-bajnokának, Joó Abigélt ezúttal hatan próbálták a győzelem megszerzésében megakadályozni, alighanem ő sem bánta volna, ha egy kicsit nehezebb a dolga. Ötödször lett felnőtt magyar bajnok.

A klubok versenyében a KSI SE volt a legeredményesebb, megelőzve a Honvéd-Kipex és a Közgép-Ceglédi VSE csapatait.

(Forrás: judoinfo.hu)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.