Úszó Eb: Olasz Anna ezüstérmes 25 kilométeren

Úszó Eb - Olasz Anna ezüstérmes 25 kilométerenOlasz Anna második lett a németországi úszó Európa-bajnokságon a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyében, amelyet a szakág zárónapján rendeztek meg.

Ideális versenyidő, 22 fokos víz, a napsütést időnként váltó felhősödés várta a nyíltvízi úszás befejező napján a maratoni távra vállalkozókat a Berlin külterületén fekvő grünaui evezős pályán, ahol a női mezőnyben 15-en, a férfiaknál 18-an vágtak neki a tíz – egyenként két és fél kilométeres – körből álló viadalnak.

Mindkét magyar lány kezdettől ügyelt rá, hogy ne szakadjon le a többiektől, s mivel mások is hasonlóképpen gondolkodtak, gyakorlatilag egy hatalmas élboly volt az egész hölgymezőny. Az viszont biztatónak tűnt, hogy Szilágyi – akinek ez volt élete első 25 kilométeres próbatétele – a táv felénél az élre állt, Olasz pedig negyedikként fordult rá a második nagy szakaszra. 15 kilométernél hasonló volt a helyzet azzal a különbséggel, hogy Olasz feljebb jött harmadiknak. Jó két kilométerrel később viszont Szilágyinál a fáradtság jelei mutatkoztak, visszaesett a tizedik pozícióba, miközben Olasz másodikká lépett elő. Sőt utóbbi 18 kilométer táján az élre állt. A 21 éves szegedi lány innentől a szűk élcsapat tagja maradt, hol az első, hol a második, hol a harmadik helyen haladt.

Közben Szilágyi visszaesett, s 12. volt, amikor 21 kilométer megtétele után feladta és kiállt a versenyből. Olasz viszont bírta végig, olyannyira, hogy bár a végül győztes olasz Grimaldit, a szám vb-aranyérmesét nem tudta beérni, a németek kedvencét, a korábbról világ- és Európa-bajnoki aranyakat is birtokló Angela Maurert a célban, hatalmas adok-kapok küzdelem után megelőzte, s ezüstérmesként zárt.

Olasz Anna - Fotók: Kovács Anikó

Olasz Anna – Fotók: Kovács Anikó

“Az első 25 kilométeres versenyem volt ez, de mindenképpen érmet vártam magamtól” – nyilatkozta az MTI-nek Olasz Anna. – Tudtam, hogy nagy verekedés lesz a végén, viszont abban is biztos voltam, nem engedem meg a németnek, hogy lehajrázzon. Mégiscsak a negyven felé közeledik Maurer, én pedig még csak 21 vagyok, úgyhogy le kellett győznöm. Sikerült is!”

Székelyi Dániel 13 kilométerig bírta az iramot a férfiak maratoni távján, utána viszont feladni kényszerült a versenyt a nem teljesen egészségesen vízbe szállt magyar, akinek gyomorpanaszai voltak.

A nyíltvízi válogatott összességében két második hellyel zárta berlini szereplését, mivel Olaszhoz hasonlatosan – az Eb szerdai nyitónapján – Risztov Éva is ezüstérmet szerzett, mégpedig az olimpiai távon, 10 kilométeren.

Női 25 km, Európa-bajnok:

   Martina Grimaldi (Olaszország) 5:19:14.1 ó 
2. OLASZ ANNA 5:19:21.0
3. Angela Maurer (Németország) 5:19:21.4

Férfi 25 km, Európa-bajnok:

   Axel Reymond (Franciaország) 4:59:18.8 ó
2. Jevgenyij Dratcev (Oroszország) 4:59:31.2
3. Edoardo Stochino (Olaszország) 5:08:51.0

(MTI)

Olasz Anna, Martina Grimaldi és Angela Maurer

Olasz Anna, Martina Grimaldi és Angela Maurer

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.