Úszó vb-t rendezhetünk augusztusban az izraeli helyzet miatt

Szabó Tünde; Kósa Lajos; Kemény Dénes; Orbán Viktor; Gyárfás TamásMagyarország kész otthont adni a juniorok nyíltvízi úszó világbajnokságának augusztusban – hangzott el azon a hétfői megbeszélésen, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök fogadta a nemzetközi úszóélet vezetőit.

A tárgyalást követően Gyárfás Tamás, aki Kósa Lajossal együtt a 2021-es világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kormányfővel lezajlott találkozó után a FINA, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség irányítói különösen jó érzéssel beszéltek róla: nemcsak akkor részesültek megtisztelő elbánásban, amikor a szavazatukra volt szükség, hanem ezúttal is, amikor Magyarország már a legrangosabb FINA-események házigazdája.

A vendégek kiemelték: Magyarország lett a világ vizes sportjának középpontja, amit mintegy bizonyít a Margitszigeten most is folyó vízilabda Európa-bajnokság, s az ezt követő szinte egyedi sorozat: a junior úszó vb, s a felnőtt vizes vb mellett a masters-világbajnokság, amelynek 2021-ben ugyancsak Budapest ad otthont, a három csúcsrendezvény előtt, 2016-ban pedig Hódmezővásárhelyen lesz az ifjúsági úszó Európa-bajnokság.

A hazai eseménysor ráadásul még tovább is bővülhet, miután a FINA Büro közvetlenül a miniszterelnöki fogadást megelőzően döntött úgy: a háborús helyzet miatt kockázatos a juniorok nyíltvízi úszó vb-jének augusztus végi megrendezése az izraeli Eilatban.

A FINA határozata szerint azonnali megoldást, más színhelyet kell keresni, Gyárfás elmondása szerint Dubaj és a portugáliai Setubal már előre jelezte, kész otthont adni az augusztus 28. és 30. között esedékes korosztályos világbajnokságnak.

Sport24.hu

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.