Vadnai Jonatán újra világbajnok, Érdi Mária bronzérmes!

Joni_es_Mari_IMG_8967A Garda-tavi Rivában április 22-től 27-ig lebonyolított ifjúsági Byte világbajnokságon Vadnai Jonatán fölényes biztonsággal megvédte Byte világbajnoki címét, Érdi Mária pedig 3. lett a lányok között. Ez a világbajnokság egyben kvalifikációs verseny volt az augusztusban a kínai Nankingban megrendezésre kerülő Ifjúsági Olimpiára. Vadnainak és Érdinek ezzel nem kellett foglalkozni, hiszen ők már 2013-ban megszerezték a részvételi jogot, amikor világbajnoki címet szereztek.

A világbajnokságon végig fújt a Garda-tavon szokásos 10-15 csomós szél. A 13 futamos versenyen Vadnai Jonatán címvédőként egy pillanatra sem adott esélyt ellenfeleinek. A 21 nemzet 36 hajóját felvonultató mezőnyben nyolc futamot megnyert, és az utolsó napi kettőn már rajthoz sem kellett állnia.

Vadnai_Joni_IMG_8483

„Nagyon fontos volt mindig a jó rajt. – mondta Vadnai Jonatán a versenyről – Általában öten-hatan voltunk, akik az első cirkálószakaszon kibújtunk a mezőnyből. Hátszélben viszont közülük is én tudtam lenni a leggyorsabb, ott extra sebességem volt, és így könnyen nyertem futamokat.”

Érdi Mária a 18 nemzet 27 versenyzőjét felsorakoztató női mezőnyben bronzérmes lett két holland lány, Odile Van Aanholt és Mirthe Akkerman mögött. Az Ifjúsági Olimpián 19 nemzet versenyzői vesznek majd részt, így ott csak az egyikük lehet majd az ellenfele.

„Nem nyomasztott az esélyesség terhe, nem is ez volt az oka annak, hogy nem jött össze a címvédés – mondta el Érdi Mári. – Az első három futamban sárga lapot kaptam – az okát senki sem értette, viszont általa a vezető pozícióból negyedik-ötödik helyre csúsztam vissza. A harmadik után az is megfordult a fejemben, hogy nem folytatom a versenyt. De azért csak folytattam. És megérte, mert mentálisan nagyon megerősített ez a verseny – nem fogom fel kudarcnak a történteket.”

A világbajnokság utolsó napján Mári összetett negyedikként várta a rajtot, annak tudatában, hogy egy huszáros hajrával akár második is lehetett volna. Hogy nem lett, annak az az oka, hogy az első futamot nem tudta befejezni, mert elszakadt a felhúzó-kötele. Így azután az volt a reális cél, hogy megszerzi a bronzérmet. Ez sikerült is.

„A sebességem mindig megvolt, nagyon várom a kínai ifjúsági olimpiát” – mosolygott Érdi Mári.

Erdi_IMG_8225

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.