Véget érni látszik a Douchev-Janics szappanopera!

Janics NatasaMégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná pályafutását Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos – közölte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) hétfőn. A versenyző szándékáról levélben tájékoztatta Baráth Etelét, az MKKSZ elnökét és az elnökséget. A vélemények máris megoszlanak, hiszen míg a szövetség vezetői örülnek a hírnek, addig volt edzőjét meglepte a fejlemény.

Farkas Dávid, Douchev-Janics Natasa “szóvívője”: – A Szerbiában eltöltött idő alatt viszonylag hamar kiderült és intenzíven látta a háromszoros olimpiai bajnok, hogy a szerbiai lehetőségek nem hasonlíthatók sem a versenyszellem, sem a körülmények tekintetében azokhoz, amelyek Magyarországon megtalálhatók, és a rendelkezésére állnak. Ahogy telt az idő, a férj is belátta a hibájukat, majd közösen hozták azt a döntést, hogy itthon folytatja a pályafutását. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökével, Baráth Etelével folyamatosan tartotta a kapcsolatot, jó a viszony köztük, és ugyan a búcsú nem volt könnyű, de innentől automatikusan adódott a lehetőség, és az volt a leglogikusabb lépés, ha a levelet megírja. A klubkérdés a héten eldőlhet, Natasa jelenleg Portugáliában edzőtáborozik.

Kovács László, Natasa korábbi trénere: – Nemcsak nekem, hanem mindenkinek meglepetés ez a döntés. Mivel dogoztam Szerbiában, így tudtam, hogy egy kicsit bizonytalan az az út, amelyet választottak. A gazdasági helyzet is egészen más, miközben Magyarországon sokkal jobban megbecsülték. Én örülnék neki, ha visszatérne, de erre kevés esélyt látok, mert feszült volt a szakításunk. Az én jelenlegi feladatom, hogy a fiatalokat felkészítsem a felnőtt válogatottságra, és közülük egy bekerüljön a következő, riói olimpiai csapatba. 

Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ-Szeged ügyvezető igazgatója: – Engem, illetve a klubot nem értesített még senki ez ügyben, vele személyesen pedig valamikor az ősszel beszéltem utoljára. Bármi szóba kerülhet, mi annyit mondtunk még a távozása előtt, hogy ha el akar menni, nem akadályozzuk meg, hiszen csak köszönettel tartozunk neki, és ha a család így dönt, az a legfontosabb. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged maximálisan együttműködve viselkedett vele, és elfogadta az ő döntését. Mindaddig azonban, amíg hivatalos megkeresés nem érkezik, nem is tudok érdemben reagálni erre a hírre. A másik oldal, azaz az egyesület is mindent teljesített, amiben megegyeztünk, ez azért hozzátartozik a teljes képhez .

Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára januárban azt mondta: elképzelhető, hogy a kajakos a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, de erre végül nem került sor. Akkor megjegyezte: a szerb és a magyar szövetség közötti viszony egyelőre korrekt, egy esetleges házassági trükközés azonban visszavonhatatlanul elmérgesítené azt. Ezt a véleményét most is fenntartja:
“Úgy érzem, Natasa mostani lépésével is nyilvánvalóvá vált, hogy nem akar trükközni” – mondta az MTI-nek Ábrahám. Hozzátette: talán ennyi idő kellett neki, hogy lehiggadjon és rádöbbenjen, hogy Szerbiában ugyan könnyedén bekerülne a válogatottba, ám nem biztos, hogy éremesély lenne egy világversenyen, míg a magyar csapat – ahová nehéz bekerülni – minden tagja dobogóesélyes.
“Vannak még nyitott kérdések: melyik klub fogadja őt, és mikor tudja lezárni ezt a sok érzelmet kiváltó ügyet, hogy tudja rendezni viszonyát a versenyzőtársaival” – fogalmazott Ábrahám.

Storcz Botond szövetségi kapitány örül annak, hogy Douchev-Janics Natasa a magyar válogatottban szeretne szerepelni, és nem a magyar válogatott ellen.
 “Ez örömteli lépés a részéről, örülök neki, hogy meggondolta magát. Most már beindultak az edzések, remélem, ő is maximálisan készül a szezonra” – tette hozzá Storcz.

(Forrás: Délmagyar.hu, MKKSZ, MTI)

Janics a kislánya távolléte miatt nem szerzett aranyat

Janics Natasa a Szabó család helyére léphet

Janics Natasa a visszatérés útján

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.