Végső búcsú Mendelényiné Ágoston Judittól

Május 30-án, csütörtökön, a Farkasréti temetőben családtagjai, versenyzőtársai, barátai és tisztelői jelenlétében kísérték utolsó útjára az életének 77. évében, váratlanul meghalt Mendelényiné Ágoston Juditot.

Mendelényiné Ágoston Judit_Maros_Rejtő_Blaha

A katolikus szertartást végző pap az emberi értékekre és az élet múlandóságára hívta fel a figyelmet. A rövid, de érdemi homíliát követően előbb az 1964-ben, a tokiói olimpián aranyérmet szerzett magyar női tőrvívó válogatott tagjai közül ketten is elbúcsúztak a győztes ötösből elsőként elment társuktól.

MendelényinéÁJ_4a_SDL búcsúzik

Sákovicsné Dömölky Lídia az emberként is kitűnő csapattársra emlékezett. Azt is hangsúlyozta, milyen sokat jelentettek neki Ágoston Judit vigasztaló szavai azokban a hetekben-hónapokban, amikor ő vesztette el férjét, az olimpiai ezüstérmes, többszörös világbajnok Sákovics Józsefet.

Rejtő Ildikó a példamutató sportembert méltatta, aki a páston hatalmas küzdő volt. Annak idején Judit győzelmére is szükség volt ahhoz, hogy ő junior világbajnok lehessen és a most eltávozott, egykori vívó kiválóság hozta is a sikert.

MendelényinéÁJ_7_Maros Magda búcsúzik A

A fiatalabb nemzedék képviseletében Maros Magda kért szót. Ő arról beszélt, mekkora segítséget jelentett számára az, amikor Pesterzsébeten, a tokiói olimpiát követően, az akkor már testnevelő tanárnő, Ágoston Judit a kezdők tanfolyamán hamar felfedezte a benne rejlő tehetséget. Be is vezette őt a vívók világába, ahol azután egyéniben olimpiai ezüstéremig jutott. (1980, Moszkva)

MendelényinéÁJ_5_Szekeres Pál A végső búcsúra eljött Szekeres Pál helyettes államtitkár, olimpiai bronzérmes tőrvívó, többszörös paralimpiai győztes. Erdős Sándor párbajtőrvívó, Nébald György kardvívó, Marosi Paula tőrvívó –  olimpiai bajnokok, Bóbis Ildikó olimpiai ezüstérmes tőrvívó, Varga János olimpiai bajnok birkózó, Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára és még sokan mások.MendelényinéÁJ_2_SDL_Juhász_Bóbis

A sírba tételt követően a megjelentek Mendelényiné Ágoston Judit tiszteletére elénekelték a Himnuszt.

This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.