Vigh László Magyar Zoltánt is képviselte Neszmélyen

torna_Vigh_Neszmély13_JPPBár a nagyszerű pedagógus, a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium másfél évtizeden át volt igazgatója, Schlegel Oszkár immár ötödik esztendeje nincs közöttünk, sokoldalú és igen értékes munkássága révén úton-útfélen kénytelenek vagyunk rá emlékezni. 

Így volt ez csütörtökön este, a Komárom megyei Neszmélyen, a Községházán is, ahol a Schlegel Oszkár által életre hívott „Hídverő Olimpiai Baráti Kör” tartotta aktuális összejövetelét. A meghívott, rangos vendég pedig dr. Vígh László, a lólengést forradalmasító tornász mesteredző volt.

A szlovákiai Karván testvéregyesületet is működtető „Hídverők” elnöke, Maráczi Márta (a női tornászválogatott egykori szövetségi kapitánya) is ott volt a hallgatóság soraiban, akiket Janovics István polgármester köszöntött. Ezt követte Vigh László élménybeszámolója, amelyen a narrátornak alig-alig volt lehetősége, hogy a ritka, szusszanásnyi szüneteket kihasználva, új kérdéssel befolyásolja a dr. Vigh által felvetett témák sokaságának elemzését.

torna_Vigh_Neszmély6_JPPTermészetesen a „visszaönállósodás” előtt álló TF (Testnevelési Főiskola) ma már nyugdíjas, egykori adjunktusa miközben felvázolta életútjának legfontosabb állomásait, sztorik sokaságával ejtette szó szerint ámulatba a megjelenteket. A világ legtermészetesebb dolgaként újra és ismét visszatért edzői pályafutása legnagyobb sikereit elért tanítványa, a ma már 60 éves dr. Magyar Zoltán személyéhez, a hozzá fűződő, egészen speciális kapcsolatrendszerhez. Színes monológjaiban felidézte azt a sok éven át tartó, kőkemény szembenállást, amely akkoriban jellemezte a mester és tanítványa közötti viszonyokat. Nem titkolta, hogy elhíresült keménysége mellett  minden pedagógiai trükkjére, csalafintaságára is szüksége volt ahhoz, hogy a célhoz vezető úton végig meg tudja tartani kivételesen tehetséges, ám annál szerényebb szorgalmú tanítványát.

Ötkarikás2012_Magyar Zoltán_Vígh László_1,3x,1,18A szó szerint az éjszakába nyúlt találkozóról mindenki úgy távozhatott, hogy emberileg és sportszakmailag is sokat kapott. Közelebb kerülhetett egy markáns egyéniséghez, akinek kivételesen eredményes szakmai munkája ugyan leginkább az 1976-ban és 1980-ban Magyar Zoltán által megnyert két olimpiai aranyéremben csúcsosodik ki, de az általa kimunkált lólengés elemek mindmáig kötelezően benne vannak a világversenyek részvevőinek gyakorlataiban.

torna_Vigh_aláírás_Neszmély_aláírás_JPP

 

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.