Világbajnokot megelőzve készülhet harmadik olimpiájára Berecz Zsombor

vitorla_Berecz Zsombor, 440

A sportlövő Tobai-Sike Renáta után a vitorlázó Berecz Zsombor szerezte meg a második magyar olimpiai kvótát a 2016-os Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokra.

A vitorlázók Santanderben zajló világbajnokságán szombaton nem fújt elég és megfelelően stabil szél ahhoz, hogy megrendezzék a finndingi osztály kilencedik és tizedik futamát. Ez azt jelentette, hogy verseny eredménye nem változott, és mivel vasárnap már csak az „éremfutamra” kerül sor, biztossá vált, hogy Berecz Zsombor megszerezte az olimpiai kvótát.

Talán minden korábbi olimpiához képest most a legnehezebb indulási jogot szerezni, hiszen a finn hajóosztályban Rio de Janeiróban csak huszonnégy versenyző szállhat vízre. Az első kvalifikációs lehetőséget a santanderi vb jelentette, amelyen tizenkét nemzet szerezhetett indulási jogot. A magyar szövetség tájékoztatása szerint ebben a hajóosztályban 33 nemzet 78 versenyzője indult, s Berecz Zsombor összetettben a 15., az országok sorrendjében pedig a 11. helyen végzett, így jutott kvótához.

Berecz két éve ott van a finnes élmezőnyben, ahogy azt a legutóbbi világ- és Európa-bajnokságokon, vagy Világkupa-futamokon is igazolta, de a vb-n nem mehetett biztosra. Amit az is mutat, hogy az első állomáson több klasszis lemaradt a kvótáról, így a londoni olimpián negyedik helyezett holland Pieter-Jan Postma (az összetettben csak 26. lett), mi több, nem fért be az élmezőnybe az aktuális világbajnok, a brazil Jorge Joao Zarif sem (38. lett); igaz ő házigazdai jogon indulhat majd Rióban. A vb-n Nagy-Britannia, Horvátország, Franciaország, Új-Zéland, Norvégia, az Egyesült Államok, Svédország, Dánia, Szlovénia, Ausztrália, Magyarország és Finnország szerzett kvótát. Bereczen kívül valamennyi kvótás ország versenyzőjének van lehetősége otthon tengeren vitorlázni.

A 28 éves Berecz a londoni olimpia után ült át Laserből Finndingibe, amellyel tavaly hetedik volt a világbajnokságon, idén májusban pedig kilencedik a nyílt Eb-n. Rio de Janeiróban a harmadik olimpiáján Finndingiben a tudása alapján nagyon szép eredményt is elérhet.

(Magyar Vitorlás Szövetség/mno.hu)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.