Wawrinka az Ausztrál Open új bajnoka!

Stanislas Wawrinka - Fotó: ausopen.org

Stanislas Wawrinka – Fotó: ausopen.org

Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság 2014-es bajnoka Stanislas Wawrinka, a svájci játékos Novak Djokovics kiejtése után a világelső Rafael Nadalt is le tudta győzni.
Wawrinka kitűnően kezdte a mérkőzést, sőt a hátsérüléssel bajlódó spanyol ellen megnyerte a második szettet is. Innentől kezdve már nagyon nehéz helyzetbe került a világelső, hiszen két szettes hátrányból kellett volna fordítania. A feltámadó Nadal a harmadik játszmát nagyon taktikusan megnyerte, ám már nem volt több a spanyol játékosban. Wawrinka élt a lehetőséggel és karrierje első Grand Slam döntőjét megnyerte. Ami igazá érdekes, hogy a svájci játékos korábban 12-szer kapott ki Nadaltól, most először tudta legyőzni Rafát. Ők ketten amúgy először éppen az Ausztrál Openen játszottak egymás ellen, ki gondolta, volna a 2007-es torna 3. fordulójában, hogy hétévvel később ők ketten vívják majd a finálét…

Stanislas Wawrinka: “Nagyon sajnálom, hogy megsérült a hátad Rafa. Nagyszerű dolog volt veled játszani. Tavaly ötszettes mérkőzésen veszítettem, nagyon sokat sírtam utána, nem is gondoltam arra, hogy ez lesz egy évvel később. Köszönöm szépen, 12 hónap múlva találkozunk”

A 10 évvel ezelőtti Ausztrál Open óta, amikor Roger Federer nyert először a nagy hármas – Federer, Rafa Nadal és Novak Djokovics -, mellett mindössze Wawrinka az ötödik játékos, aki meg tudta törni a triumvirátus uralmát. 41 GS-torna közül 36-ot nyert meg a nagy trió (Federer: 17, Nadal: 13, Djokovics: 6). A 2004-es Roland Garrost az argentin Gaston Gaudió nyerte meg, majd egy évvel később Marat Szafin nyert Melbourne-ben. A következő “kakukktojás” Juan Martin Del Potro, aki a 2009-es US Openen diadalmaskodott. Andy Murray három évvel később nyert Flushing Meadows-ban, majd tavaly Wimledonban ért fel a csúcsra.

Ausztrál Open, döntő:

Stanislas Wawrinka (svájci, 8.)-Rafael Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3

This entry was posted in Hírek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.