Zubor Attila: Családban marad Kozma Doma új rekordja

úszás_Zubor Attila,  440Zubor Attila (Fotó: JochaPress.hu)

Kozma Dominik, a 23 éves gyorsúszó a berlini úszó Eb-n háromszor is megjavította a 100 méteres szám országos rekordját. A MUSZ Zubor Attilát, a korábbi évek torpedóját kérdezte Kozma szerepléséről.

– Mint egy olyan egykori sprinter, akik három olimpián is szerepelt, hogy látod Kozma Dominik berlini szereplését?

– Mint a Vasas szakosztály igazgatója először is hadd gratuláljak versenyzőnknek, a szédületes Hosszú Katinkának, akire még két erős nap vár.

Ami Domát illeti rettentően büszke vagyok rá. Nosztalgiát ébresztett bennem a szereplése, hiszen – hozzá hasonlóan – annak idején 2001-ben én is háromszor megúsztam az országos csúcsot az elődöntőben, középdöntőben és a fináléban. Hogy mennyit fejlődött a sportág, a jelenlegi 49 mp-en (48.76 mp) belüli idejével Doma akkor világbajnoki bronzérmes lehetett volna, most Eb hatodik. Több technikai hibát is láttam az úszásában, de ez jó, mert így még sokat viheti lejjebb és lejjebb  a magyar csúcsot. A 200 m megmutatta, hogy milyen jó az állóképessége, erre alapozhat. Óriási rutint szerzett Berlinben, a 200 és a 100 méteren három-három alkalommal úszott egyéni csúcsot, azaz minden alkalommal maximálisan kiúszta magát. Ide hatalmas fizikai erő kell és neki még erősödnie kell,  mert még nem az az érett férfi, aki kell ebbe a mezőnybe.

– Melyik lehet a fő száma?

– Úgy látom, hogy a 200-at jelenleg jobban kedveli, de ha ráhangolódik a rövidebb távra is, akkor még messze a maximum. Gyakran frocliztam, hogy mit akar a 49 mp-en kívüli idejével. Az idővel már nem húzhatom, most megígérem, hogy a froclizásnak akkor lesz vége, ha azt látom, hogy technikailag teljesen egyenesbe kerül. Annak viszont nagyon örülök, hogy a csúcs a családban marad, mivel édesanyám öccse, a nagybátyám nevelte Domát, akivel ily módon unokatestvérek vagyunk.

(MUSZ)

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.