Az alkalmazkodás a legfőbb cél

Shares

Ugyan nem az eredetileg tervezett kerettel, de speciális megelőző intézkedések mellett és koronavírus-tesztelést követően együtt tudott dolgozni a női kézilabda-válogatott kerete Budapesten.

– Nagyon örülünk, hogy meg tudjuk tartani az összetartást, főképp hogy nagyon régen, márciusban tudtunk utoljára találkozni – kezdte Danyi Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya. – A motivációval, hozzáállással soha nem volt gond, de ettől függetlenül látszik, hogy van mit felfrissíteni. Természetesen van némi visszaesés a játékosok teljesítményében, ez legfőképp a klubok különböző lehetőségei és helyzete miatt van, így most a válogatottnál differenciált terhelést és munkát kell végeznünk.

Elek Gábor is említést tett a jelenlegi, különleges helyzetről: – Ez a mostani azért is speciális állapot, mert vannak klubok akik szinte nem játszottak, míg mások nagyon sokat, tehát nagyon különböző állapotban érkeztek meg a játékosok, de a hétvégére úgy tűnik, szépen összerázódtunk.

A két szövetségi kapitány az elvégzett munka jellegére is kitért

– Próbálunk mindent komplexen gyakorolni. Bár a fizikai állapotra is figyelünk, a közös munka nagy részét a taktikai gyakorlás teszi ki – fejtette ki Danyi Gábor. – Alapvetően a taktikai jellegű dolgokra készülünk, hiszen arra is számítanunk kell, hogy ebben a vírushelyzetben a későbbiekben is kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol gyorsan kell alkalmazkodni a körülményekhez. Éppen emiatt is volt egyértelmű számunkra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló játékosokkal is végigcsináljuk a munkát – emelte ki Elek Gábor.

A decemberi Európa-bajnoksággal, valamint a vírus miatt a mostani válogatott összetartásról lemaradó játékosok beépítésével kapcsolatban Elek Gábor így vélekedett: „Nyilvánvalóan az edzői stábbal már készülünk az Eb-ellenfelekből, de ezen a héten ezek még nagyon minimálisan kerülnek elő, hiszen a klubok előtt is rengeteg feladat áll még, valamint látjuk, hogy napi szinten változnak az események körülöttünk a vírushelyzet függvényében. Egyelőre még nem látom, hogyan tudjuk majd a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban elvégezni a most koronavírus-fertőzés miatt kiesett játékosok visszaépítését, rengeteg mérés és vizsgálat vár majd rájuk, de reméljük, hogy az Eb-re már olyan állapotba kerülnek, legalább megközelítőleg, amilyenben lenniük kell.”

Danyi Gábor a következőkkel egészítette ki ezt: „Nem lehet biztonsággal előre tervezni, azonban mi nagyon szeretnénk, ha lenne Eb decemberben, ahol jól szeretnénk szerepelni, nem elfelejtve, hogy a végcélunk a tokiói olimpia, így igazából a márciusi kvalifikációs versenyre kell jól felkészülnünk. A klubokban elvégzett munka nagyon fontos lesz, nagyon számítunk minden játékos és minden edzőkolléga segítségére. Sok kommunikációval és együttműködéssel, valamint az Eb előtt rendelkezésre álló kis idő lehető legjobb kihasználásával minden elénk gördülő akadály, így a most hiányzó játékosok beépítése, felzárkózása is kiküszöbölhető lesz.”

A válogatottban először szereplő Tóth Eszter megosztotta első benyomásait

„Az némi nehézséget jelent számomra, hogy sokkal komolyabb játékosok ellen kell megmutatnom, hogy mit tudok, gyorsabban jár a labda, felfokozottabb a játék ritmusa, amihez még hozzá kell szoknom. Én úgy érzem, hogy ebben a pár napban sikerült jól teljesítenem, és a hátralévő néhány napban is szeretném megmutatni, mit tudok. Még nem tudom, hogyan alakul a jövő, de egy dolog biztos, ha újra behívnak a válogatottba, akkor én leszek a világ legboldogabb embere.”

„A klubokat egyértelműen megviseli, hogy nem tud minden játékos részt venni a munkában a vírus miatt” – kezdte Kácsor Gréta. „A válogatottnál is érződik, hogy nincs itt mindenki, de megtesszük, amit tudunk, igyekszünk minden percet kihasználni, és a nehézségek ellenére jó hangulatban és hasznosan telnek az edzések. Bár még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, de ezért dolgozunk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a megfelelő állapotba kerüljünk az éles megmérettetésekre” – fejtette ki a junior vb- és Eb-győztes balátlövő.

Kovacsics Anikó, az FTC és a válogatott csapatkapitánya is hasonlóan gondolkodik az előállt helyzettel kapcsolatban

„Nagyon sajnáljuk, hogy vannak, akik a vírus miatt nem lehetnek itt, de aki most részt tud venni az összetartáson, az ide való. Nem beszélünk nagyon ezekről a körülményekről, mivel az egész világban ugyanez a helyzet állt elő, úgyhogy úgy dolgozunk, ahogy tudunk, mindent megtéve a lehető legnagyobb közös fejlődés érdekében. Mi úgy készülünk, hogy lesz Eb, ezért is jó, hogy ennyi idő után, most végre itt lehetünk és együtt dolgozhatunk.”

A kétszeres BL-győztes irányító a vírus elleni védekezésről is beszélt

„Amióta ennyire testközelből tapasztaljuk a vírus okozta nehézségeket, azóta a meccsek és az edzések kivételével végképp nem megyünk maszk nélkül sehova, legyen az zárt vagy szabadtér. Az pedig megnyugtató, ha a körülöttünk lévők is viselik a maszkot, hiszen így nem érezzük magunkat veszélyben, amikor emberek között vagyunk. Talán végre mindenkiben tudatosul, hogy a maszkviseléssel nem csak magát, hanem a környezetét is védi.”

(MKSZ)