Sportrádió: Besenyei Péter meghatóan emlékezett az elhunyt műrepülő társakra

Shares

1982. május 11-én a Hármashatár-hegynél egy repülő a magyar műrepülő-válogatott tagjaival sziklának ütközött. Azóta ez a magyar repülősport gyásznapja Besenyei Péter nem volt a gépen, azonban sporttársai emlékét méltóképpen ápolja. Ennek kapcsán a világ- és Európa-bajnok műrepülő, és Bálányi Péter (Figaro), a kegyeleti repülés szervezője volt Szegő Tibor Hazafutás című műsorának vendége.

Bálányi Péter és Besenyei Péter volt Szegő Tibor vendége a Hazafutás című műsorban

Bálányi Péter és Besenyei Péter is már fiatal korában találkozott a repüléssel, utóbbi hatévesen látott először műrepülő gépeket, és azonnal beleszeretett ebbe a világba.

A 19-szeres magyar bajnok Besenyei Péter állítása szerint egy alkalommal volt életveszélyben: Kanadában, amikor a helikopter motorja leállt, kis magasságból, teli tankkal kényszerleszállást kellett végrehajtania egy kukoricaföldön, majd szó szerint ki kellett ásnia magát, azonban szerencsére sikeresen túlélte.

1982. május 11-én a Hármashatár-hegynél egy sziklának ütközött egy repülőgép. A kilenc áldozat közül öten a magyar műrepülő-válogatott tagjai voltak. Ezen a gépen majdnem ott volt Besenyei Péter is, aki 1981 őszén került be a keretbe. „Nem mész te sehova!” – emlékezett vissza a parancsnok szavaira Besenyei, aki elment horgászni helyette és hazaérkezve hallotta a tragédia hírét.

A többszörös magyar bajnok szomorúan emlékezett vissza a balesetre, amely az egész magyar repülősport-társadalom számára igazi tragédia volt. Besenyei nemcsak sporttársait, hanem barátait is elvesztette azon a napon. A balesetet követően négy hónapig nem ment ki a repülőtérre.

A tragédia dátuma azóta a magyar repülősport gyásznapja

A Sportrádió ennek kapcsán hívta meg egy megható és szívszorító beszélgetésre Besenyei Pétert és Bálányi Pétert. Bálányi elmondta, hogy a kilenc elhunyt tiszteletére kilenc repülőgép felszállásával kegyeleti repülést szervez az esemény emlékére csütörtökön 15 órakor.

(sportradio.hu)