Isner ismét megállíthatatlanul szervált

Shares

John Isner elsőként jutott a Miamiban zajló ATP 1000-es torna elődöntőjébe, miután 7:6, 7:6-ra legyőzte a Novak Djokovicsot búcsúztató Roberto Bautista Agutot.

John Isnerről mindig is tudtuk, hogy a szervajátékára fekteti a hangsúlyt. Sokat elmond erről az a tény, hogy az elmúlt három meccsén nem veszített szettet, ám hatból öt játszma is rövidítésben dőlt el (a kivétel az egy 7:5-ös etap volt, Albert Ramos ellen). Nem várt könnyű feladat az amerikaira, hiszen a Djokovicsot búcsúztató Roberto Bautista Aguton át vezetett az út a legjobb négy közé.

Az első szettben egyetlen egy bréklabda adódott a két fél előtt, az is a spanyol nevéhez fűződött. A világranglista 25. helyezettje azonban nem tudott vele élni, így (meglepő módon) tie-breakre került sor. Ott a torna 7. kiemeltje dominált és 7-1-re megnyerte a rövidítést.

A második szettben annyi változás történt, hogy 5:5-ös állásig Isner előtt adódott két bréklehetőség, amivel nem tudott élni. A 11. gémben a spanyol könnyedén hozta a szerváját, így Isner a szettben maradásért adogatott. Bautista Agut eljutott ugyan szettlabdáig, de az amerikai hárította azt, így jöhetett a második tie-break. Most szorosabb küzdelmet hozott a rövidítés, de a világranglistán 9. helyet elfoglaló óriás végül bejutott a legjobb négy közé.

A mindössze 18 éves Felix Auger-Aliassime tovább menetelt. A kanadai játékos két játszmában győzte le a horvát Borna Coricot. A selejtezőből érkezett Auger-Aliassime 35 éve a legfiatalabb elődöntős Miamiban.

Auger-Aliassime a selejtezőben két olasz játékost győzött le, érdekesség, hogy az első körben szetthátrányból fordított Luca Vanni ellen. A kanadai tinédzser a főtáblán a norvég Casper Ruud ellen is szetthátrányból nyert, majd nagy csatában győzött Fucsovics Márton ellen. A következő két áldozat a lengyel Hubert Hurkacz és a georgiai Nioloz Basilashvili volt.

A kanadai teniszező páratlan sorozatot tudhat magáénak, hiszen eddig öt TOP20-as játékossal futott össze és mind az ötöt legyőzte. Legyőzi a hatodikat is?

Miami Open presented by Itau

Férfiak, nyolcaddöntő: 

Roger Federer (svájci, 4.)-Danyiil Medvegyev (orosz, 13.) 6.4, 6:2

Negyeddöntő:

John Isner (amerikai, 7.)-Roberto Bautista Agut (spanyol, 22.) 7:6(1), 7:6(5)
Felix Auger-Aliassime (kanadai, Q)-Borna Coric (horvát, 11.) 7:6(3), 6:2
Kevin Anderson (dél-afrikai, 6.)-Roger Federer (svájci, 4.)
Denis Shapovalov (kanadai, 20.)-Frances Tiafoe (amerikai, 28.)

Elődöntő:

John Isner (amerikai, 7.)-Felix Auger-Aliassime (kanadai, Q)

Halep nyerte a Wang elleni brékcsatát

Érdekesség, hogy a román és a kínai játékos is úgy jutott el a legjobb nyolc közé, hogy nem találkozott kiemelttel a tornán. Qiang Wang a rutinos Serena Williamsszel küzdött volna meg a legjobb 32 között, de a korábbi világelső visszalépett a viadaltól. Simona Halep azonban így is begyűjtött egy nagyobb skalpot: éppen az előbb említett amerikai testvérét, Venus Williamset győzte le a nyolcaddöntőben.

A meccsen az ázsiai játékos adogathatott először. Az első három gémben egyaránt a fogadó akarata érvényesült, majd a negyedikben a tavalyi Roland Garros-győztes hozta a szerváját. Rögtön ezt követően egy oda-vissza bréket láthatott a nagyérdemű, így továbbra is a románnál volt az előny. Innentől már nem hibáztak adogatóként a játékosok, melynek köszönhetően Halep behúzta az első felvonást.

A következő etap első két játékban ismét a fogadó örülhetett, majd a harmadikban Qiang Wang semmire hozta a szerváját. Ez láthatóan kellő önbizalmat adott a kínainak, ugyanis két újabb brékkel már 5:1-es előnyre tett szert, és a meccsért szerválhatott.

Halep azonban megmutatta, hogy nem hiába foglalja el a harmadik pozíciót a ranglistán, és két bréknek köszönhetően feljött 5:4-re, és az egyenlítésért adogathatott. Vangnak itt 0:40-nél három játszmalabdája is volt, amiket a román kivétel nélkül hárított, majd behúzta a gémet. Innentől a maradék két játékban is a torna második kiemeltje dominált, és végül 7:5-tel befejte a párharcot.

Halep különösen annak köszönheti a győzelmét, hogy nyolc bréklabdájából hetet is kihasznált, míg Wangnál ez az arány „csak” 5/12. Ha a román játékos bejut a torna fináléjába, akkor hétfőtől egészen biztosan visszaveszi helyét a ranglista élén.

Nők, negyeddöntő:

Karolina Pliskova (cseh, 5.)-Marketa Vondrousova (cseh) 6:3, 6:4
Simona Halep (román, 2.)-Qiang Wang (kínai, 18.) 6:4, 7:5

Elődöntő:

Ashleigh Barty (ausztrál, 12.)-Anett Kontaveit (észt, 21.)
Simona Halep (román, 2.)-Karolina Pliskova (cseh, 5.)

(Digisport)

Djokovics és Cicipasz is kiesett a nyolcaddöntőben